Foreldrenes ansvar - eller ikke?

Det er en selvfølge at foreldrene tar ansvar og setter grenser for hva slags TV-programmer de yngste barna kan se på, mener den nye barne- og familieministeren, Karita Bekkemellem Orheim. Kulturminister Ellen Horn synes det er urimelig å forlange at foreldrene skal klare å passe på hele tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen tvil om at hovedansvaret ligger hos foreldrene. For TV-kanalene ligger ansvaret i å sende filmer og serier som kan virke skadelig på barn på et seinest mulig tidspunkt på kvelden. Slik gjøres i alle fall disse programmene mindre tilgjengelige for de yngste, sier Karita Bekkemellem Orheim til Dagbladet.

Aggressivt

I går uttalte rektor Eva Høiby ved Heggedal skole i Asker at serier som «Hotel Cæsar» er med på å gjøre barn mer aggressive.

Hun trekker fram «Cæsar»-problemsituasjoner som horetrafikk, tyveri, ildspåsettelser, alkoholisme, narkotikahandel, hevnaksjoner og mordforsøk.

I tillegg reagerer hun på den aggressive og uvennlige tonen som brukes mellom rollefigurene, og at fysisk og verbal hevn blir en vanlig løsning på et problem.

- Hvis det virkelig er så grovt som det Eva Høiby sier, bør små barn bli beskyttet mot dette, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Rektor Eva Høiby mener barn under ti år ikke bør få se på «Hotel Cæsar». Hun får støtte av såpestjernen Henriette Lien fra serien, som mener «Hotel Cæsar» burde ha 15-årsgrense.

Urimelig

«Det som er litt skummelt er at Loke truer Alex og Tove bruker dop.»
«Det som er litt skummelt er at Loke truer Alex og Tove bruker dop.» Vis mer

Kulturminister Ellen Horn vil ikke ha noen mening om hvorvidt unge barn som bør få se på «Hotel Cæsar».

- Hadde jeg hatt egne barn på den alderen, tror jeg ikke jeg ville hatt lettere for å hindre dem i å se på «Hotel Cæsar» enn andre foreldre har. Det er urimelig å forlange at foreldre skal klare å passe på hele tida.

Uten at hun vil snakke konkret om «Hotel Cæsar», sier Horn hun er bekymret for at unger mange steder blir presentert et bilde av et pervertert og håpløst familieliv.

- De får servert en type forenkling og vulgarisering av alvorlige problemstillinger, og det er ikke gunstig for de yngste. Men jeg vet jo lite om hvor mye unger oppfatter som fiksjon og hva de ser på som virkelighet, sier kulturminister Ellen Horn.

Hun vil ikke direkte oppfordre TV2 til å flytte serier som «Hotel Cæsar» til et seinere tidspunkt på døgnet.

- Jeg har jo ingen myndighet til å bestemme over kanalenes sendetider. Men dette er noe de bør tenke nøye gjennom, sier Ellen Horn.

BARNE- OG FAMILIEMINISTER: Karita Bekkemellem Orheim vil beskytte små barn mot grovheter.
KULTURMINISTER: Ellen Horn vil ikke oppfordre TV2 å sende Hotel Cæsar senere på kvelden.