Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Foreldrenes reaksjon er avgjørende

Foreldrenes evne til å gi beroligelse og trøst vil være avgjørende for hvordan barna vil oppleve gisselsituasjonen i ettertid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Helen Christie, undervisningssjef ved Regionssenteret i barne- og ungdomspsykiatri i øst og sør, til Dagbladet :på nettet.

- Barn ser på de voksnes ansikt for å sjekke: «Hvor farlig er dette?», sier Christie.

- Da er det viktig at de voksne fremhever det positive ved situasjonen: at de voksne i barnehagen, politiet og foreldrene var der for å passe på. De må klare å si at noen ganger opplever man skumle ting, men at dette går bra. Foreldrenes viktigste oppgave i ettertid blir å opprette barnas tillit til voksenverdenen.

Men det er ikke bare barna som rammes av traumatiske opplevelser.

- Det er vanskelig for foreldrene å være de som beroliger etter en slik situasjon. De har selv fått et kjempesjokk og en angst. I lignende saker har jeg sett at foreldrene i ettertid sliter mer med tilliten til omverdenen enn det barna gjør. De sier selv de har mistet en slags uskyld i sin tro på at det er trygt å overlate barna til andre voksne, sier Christie.

Hun fremhever at det er viktig å la barna fortelle hvordan de selv har opplevd situasjonen, og la dem gå utover de faktiske forhold.

Kriseteam i beredskap

Avdelingsoverlege Silvia Kriz ved barnepsykiatrisk avdeling ved Sentralsjukehuset i Rogaland har slått full alarm etter at Dagbladet :på nettet gjorde avdelingen kjent med gisselsituasjonen i Hjelmeland i ettermiddag.

- Nå vil jeg alarmere mitt system, slik at vi er i beredskap. Jeg vil også kontakte de ansvarlige i Hjelmeland for å kartlegge behovet for vår hjelp, sier Kriz.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media