LEKSETID PÅ SKOLEN: På Uranienborg skole i Oslo settes det av tid til å gjøre lekser - på skolen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
LEKSETID PÅ SKOLEN: På Uranienborg skole i Oslo settes det av tid til å gjøre lekser - på skolen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Foreldreutvalget om rådyr leksehjelp: - Veldig spesielt om foreldre ikke vil gjøre lekser med barna

Utvalgets råd: Snakk med skolen før du kjøper privat leksehjelp til barna dine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stadig flere norske foreldre kjøper leksehjelp til barna sine.

Tall VG har innhentet fra Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene viser at det i 2008 var 111 aktive timelærervirksomheter i Norge. Per januar 2015 var tallet tredoblet til 300 aktive timelærervirksomheter.

Ved Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) ber man norske foreldre skjerpe seg - og gjøre lekser med barna selv.

- Jeg tenker det er veldig spesielt om man som foreldre ikke ønsker å gjøre lekser sammen med barna sine. Det handler om å vise interesse for skolearbeidet til barna, sier Gunn Iren Müller, leder for FUG.

600 kroner timen Av 982 timelærervirksomheter er 935 enkeltpersonsforetak, ifølge SSBs tall. House of Math er blant dem som selger leksehjelp. Her koster det 600 kroner per klokketime å få leksebistand. 

Müller i FUG understreker at hun har stor respekt for tidsklemma og overtidspress på jobben, og situasjonen det plasserer foreldre i. 

- Ja, kjære vene, og folk må bruke pengene som de selv vil, men alle foreldre må være gode støttespillere for sine barn. Det er dokumentert at selv foreldre med liten eller ingen utdanning gjør en positiv forskjell ved å vise interesse for barnas skolegang, sier hun. 

Brønnøysundregistrene viser også voldsom vekst i opprettelse av nye leksehjelp-selskaper. Siden 2013 er det blitt opprettet 100 nye timelærervirksomheter hvert år. Tallet var 45 nye bedrifter per år fra 2010 til 2012. Over 40 prosent av alle slike bedrifter er opprettet de fem siste årene.

- Skolen skal være gratis FUG-lederen vil uansett ikke rette en formanende pekefinger mot norske foreldre som kjøper leksehjelp. Ansvaret ligger hos skolen, sier Müller.

- Det skal være gratis å gå på skole i Norge. Den offentlige skolen skal være et fullverdig tilbud for alle. Og det er viktig at lekser bare er repetisjon av gjennomgått pensum. Er den ikke det, og barn sitter i timevis for å lære seg nytt stoff, så har ikke skolen lykkes med å lage et tilbud som hjelper barna, hevder hun. 

Rådet fra Foreldreutvalget og Müller er å tenke seg grundig om før man kjøper leksehjelp til barna sine. Og snakke med skolen aller først.

SNAKK MED SKOLEN: Gunn Iren Müller i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FAG) sier foreldre som vurdere å kjøpe leksehjelp til barna bør snakke med skolen først. Foto: FAG
SNAKK MED SKOLEN: Gunn Iren Müller i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FAG) sier foreldre som vurdere å kjøpe leksehjelp til barna bør snakke med skolen først. Foto: FAG Vis mer

- Det kan alltid være unntak, som barn med store utfordringer. Jeg forstår at foreldre ikke ønsker å bruke de få timene man har med barna bare på lekser. Noen barn sitter 3 - 4 timer med lekser etter skolen og foreldre tenker at leksemas går på bekostning av forholdet til barna.

- Om det er slik, ta først kontakt med skolen. De skal gi et tilbud som passer alle, skyter hun inn. 

- Ikke usolidarisk Over 40 prosent av alle slike leksehjelpbedrifter er opprettet de fem siste årene.

- Er det usolidarisk å kjøpe leksehjelp?

- Nei. En er seg selv nærmest, egne barn og andres unger, og så videre. 

Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen er langt på vei enig med Müller i FUG.

- Alle elever, uavhengig av bakgrunn og økonomi, skal få fullverdig utdannelse i den offentlige skolen. Det er et problem hvis denne utviklingen er tegn på at noen foreldre ikke tror skolen holder god nok kvalitet, sier han til VG.