MILLIONFORELEGG: Kjell Inge Røkke beskriver saken som det tristeste han har opplevd i Aker. Økokrim har gitt Aker ASA et forelegg på 51 millioner kroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MILLIONFORELEGG: Kjell Inge Røkke beskriver saken som det tristeste han har opplevd i Aker. Økokrim har gitt Aker ASA et forelegg på 51 millioner kroner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Forelegg til Aker ASA på 51 millioner kroner

- Det tristeste jeg har opplevd, sier Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har gitt Aker ASA et forelegg på 34 millioner kroner for ett tilfelle av innsidehandel og ett tilfelle av brudd på taushetsplikt. Det skriver Økokrim i en pressemelding i kveld.

I tillegg er 17 millioner kroner inndratt.
 
Aker kjøpte 1. november 2013 en Total Return Swap (TRS) med 1,5 millioner Aker Solutions ASA aksjer som underliggende med innsideinformasjon om Aker Solutions ASA.

Aker samarbeidet med Økokrim i etterforskningen, men har valgt å avslutte sakskomplekset og godtatt et forelegg på 51 millioner kroner, der 17 millioner kroner er en inndragning av en teoretisk gevinst i november i fjor på en total return swap-avtale (TRS-avtale) og boten er på det dobbelte.

- Vurdert opp mot alternativer fant Aker det fornuftig å komme til en løsning med Økokrim og godta forelegget. Det har vært valgets kval den siste tiden.  Vi i Aker har fra første dag erkjent de faktiske forhold.  Aker har valgt å ta konsekvensene av Økokrims syn, sier styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke i en pressemelding.

Tre forhold Økokrim skriver at de ser meget alvorlig på denne type handlinger, og legger til grunn at bøtenivået må være egnet til å ha den nødvendige avskrekkende effekt.

Når boten likevel ikke er større, skyldes det særlig tre forhold som Økokrim har lagt til grunn ved fastsettelsen av botens størrelse:
 
1. At Aker ikke på noe tidspunkt har forsøkt å tilsløre de faktiske forhold og at de har samarbeidet godt under etterforskningen.
2. At det ikke har ligget noen kriminell vilje bak hendelsene.
3. At Aker gjorde et reelt — dog uegnet — forsøk på å reparere feilen da de brøt taushetsplikten 4. november 2013.

- Det tristeste jeg har opplevd - Denne TRS-saken er noe av det tristeste jeg har opplevd i Aker når jeg ser bort fra hendelser som har kostet menneskeliv eller påført mennesker skader, sier styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke i en pressemelding.

Han beklager hendelsen og vil legge hendelsen bak seg.

- Fra Akers side er det egentlig ikke så mye mer å si enn å beklage overfor aksjonærene og omverden, og forklare det med «Good intention, bad execution».  Vi har stått overfor realiteter og konsekvenser som vi skulle vært foruten. Vi legger saken bak oss, og ser fremover, sier Røkke.