Foreløpig flertall for homofile prester

Prøveavstemning på Kirkemøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et flertall av Kirkemøtets delegater heller mot å endre praksis for ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap, melder NTB.

Det betyr at Kirkemøtets tidligere restriktive homofilivedtak fra Kirkemøtene i 1995 og 1997 kan stå for fall. Dermed vil homofile som lever i partnerskap kunne ordineres til prest på lik linje med alle andre.

Flertall av biskopene for

Under det forrige Bispemøtet sa seks av elleve biskoper sa ja til at Kirken skal kunne vigsle homofile som lever i partnerskap.

De fem biskopene som er mot er biskop Odd Bondevik i Møre, biskop Ernst Oddvar Baasland i Stavanger, Ole D. Hagesæther i Bjørgvin, Ole Christian Kvarme i Oslo og biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark.

Disse fem biskopene skal sammen med fem andre representanter på Kirkemøtet ha levert et hemmelig forslag om å utsette homofilisaken. De mener saken må utredes grundigere før man gir et endelig svar.

Prøveavstemning

Kirkemøtet på Øyer utenfor Lillehammer avholdt i dag en prøveavstemning om forslaget til nytt vedtak om ansettelse og vigsling av homofile i partnerskap.

FLERTALL FOR: Kirkemøtet holder prøveavstemning i homofilisaken. Fra venstre, Knut Lundby som stemmer for, mens Biskop Ole Christian Kvarme, Torstein Husby og Tania Wahl Stranger stemmer mot en mer åpen kirke. Prøveavstemmningen visste 47 for, og 33 mot. Foto: KNUT FALCH/ SCANPIX
FLERTALL FOR: Kirkemøtet holder prøveavstemning i homofilisaken. Fra venstre, Knut Lundby som stemmer for, mens Biskop Ole Christian Kvarme, Torstein Husby og Tania Wahl Stranger stemmer mot en mer åpen kirke. Prøveavstemmningen visste 47 for, og 33 mot. Foto: KNUT FALCH/ SCANPIX Vis mer

Av 83 stemmeberettigede deltakere støttet 47 flertallsforslaget som fastslår at det er to ulike syn på homofilt samlevende i Kirken, og at det er læremessig grunnlag for begge syn. Dette var Kirkemøtets innstilling.

Dette betyr at de bispedømmene som vil kan vigsle homofile prester, men de som ikke vil kan nekte.

33 delegater stemte for mindretallsforslaget om å videreføre kirkemøtevedtakene fra 1995 og 1997. Disse vedtakene sier at det ikke fins tilstrekkelige overbevisende teologiske grunner for at Kirken kan åpne for å ansette og vigsle personer som lever i homofilt samliv.

Tre delegater stemte blankt.

Den endelige avstemningen skjer fredag ettermiddag.

Foreløpig flertall for homofile prester
<B>MEN DET ER UTENPÅ: Her de blide, men Hamar-biskop Solveig Fiske og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er dypt uenige i homofilisaken. Han er en av de sterkeste motstanderne mot homofile prester.