Foreløpig intet flykaos

GARDERMOEN (Dagbladet.no): Alle Braathens-ansatte har møtt på jobb på Gardermoen og ingen fly er forsinket så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle møtte på jobb i dag, og ingen Braathens-fly har vært forsinket så langt, sier informasjonssjef Jo Kobro i Oslo Lufthavn til NTB.

Mandag var det forsinkelser på opptil en time på flere Braathens-avganger. Ledelsen i Braathens bekrefter overfor TV 2 at de ikke har mottatt noen flere sykemeldinger siden mandag, og at de derfor ikke venter forsinkelser i løpet av tirsdagen.

Det kan likevel bli kaos for reisende med Braathens de nærmeste dagene.

- Vær forberedt på kaos. Nå vil mange sykmelde seg, sier en sentralt plassert kilde i flyselskapet til Dagbladet.

I dag samles Braathens-tillitsvalgte fra hele landet i et møte på Gardermoen. I går kveld var bare 6 av 28 stuere på Gardermoen på jobb. Resten var sjuke. De få som var igjen, maktet ikke å få flyene av gårde.

Etter det Dagbladet erfarer er det ventet at «Braathens-viruset» i løpet av dagen vil spre seg til stasjoner andre steder i landet. Sammen med ferieavvikling og opplæring av et stort antall sommervikarer vil passasjerene bli skadelidende som følge av forsinkelser og kanselleringer.

Dersom sykdom slår ut nøkkelpersonell, kan det virkelig bety trøbbel med å få Braathens-fly på vingene. Før hver avgang er man avhengig av at bakkepersonell signerer på at flyet er korrekt lastet og i teknisk stand til å ta av.

En Braathens-ansatt sier det slik:

- Jeg tror SAS-ledelsen hele tida har kalkulert med at det blir støy og bråk i lavsesongen i sommer. Det taper man minst på når de forretningsreisende er på ferie og kabinen fylles av turister på billigbilletter, sier den ansatte - som er tillitsvalgt ved en av selskapets utestasjoner.

Forsinkelser allerede

Allerede i går ble det forsinkelser på Gardermoen etter at de Braathens-ansatte fikk beskjed om nedbemanningen. Fram til klokka 18 var nesten alle Braathens-fly i rute, men da ryktene om styrets avgjørelse begynte å løpe, kom forsinkelsene på løpende bånd.

Flyet fra Gardermoen til Bodø klokka 18, ble 58 minutter forsinket. Neste fly ble 44 minutter forsinket, og slik fortsatte det utover kvelden.

Etter klokka 18 var flyene i snitt 30 minutter forsinket. Bare 19.15-flyet til Tromsø og Alta dro presis.

- Jeg har ikke ord for det vi nå opplever. Noen tar dette forferdelig tungt. En mannlig kollega av meg sto og gråt åpenlyst i dag. Om vi gjør en god eller dårlig jobb, det er ut uansett. Den pakken som Braathens-ledelsen nå holder på å snekre er meget dårlig, forteller en oppgitt Braathens-stuer til Dagbladet.

Psykisk reaksjon

Vidar Bakke som representerer Braathens-ansatte organisert i Fellesforbundet mener det er naturlig at hans kolleger får en psykisk reaksjon:

- Ansatte i Braathens har hatt det tøft i mange måneder og føler nå at livsgrunnlaget blir revet vekk under dem. Det er forståelig at det nå skjer en utladning når folk har gått i spenning så lenge, sier Bakke.

Administrerende direktør i Luftfartsverket Randi Flesland sier at Luftfartsverket har ventet at det kunne komme reaksjoner etter en slik avgjørelse.

- Det er klart at vi har vært klar over at det kunne komme reaksjoner på dette som igjen vil gå utover passasjerene, men dette har vi i grunnen ikke noe med, sier Flesland.

- Vi har vel sett en klar risiko for at det skulle komme til en opptrapping av konflikten dersom SAS fikk medhold, men dette er noe SAS og Braathens må ordne opp i selv, sier hun.

Lavere terskel

Advokat Per Jostein Ekre, leder av Privatansattes fellesorganisasjon (PRIFO), sier imidlertid at det ikke legges opp til ulovlige aksjoner.

- Det blir selvfølgelig lavere terskel for å levere egenmelding når slikt skjer. Det kan nok bli noen forsinkelser for passasjerene. I går kveld var det jo mange forsinkelser på Gardermoen, men ingen legger opp til ulovlige aksjoner, sier Ekre.

- Tenk deg en enslig forsørger med tre unger som fikk meldingen om nedbemanning i kveld. Det er klart at folk blir syke av slikt.

Ekre sier at de vil følge saken til høyesterett, om det skal vise seg å bli nødvendig.

- Vi skal vinne dette med rene våpen, og har en altfor god sak til å ty til ulovligheter, sier han.

- Først hadde vi en nedbemanningsrunde før jul i fjor. Så har folk stått på i forbindelse med sommerprogrammet til Braathens og jobbet overtid og forskjøvet arbeidstida, og så skjer dette. Ikke rart at folk blir dårlige, kommenterer Peggy Hessen Følsvik, leder av Braathens Funksjonær Klubb.

Fagforeningene mener Braathens-ledelsen tvinger dem til å gå rettens vei for å sikre de ansattes rettigheter.

- Vi ser ingen annen utvei enn å varsle arbeidsrettssaker på vegne av de medlemmene som erklæres overtallige. Dersom det kommer oppsigelser på bordet, vil vi kreve at de ansatte får stå i stillingene inntil deres sak er avgjort i rettssystemet, sier Bakke.

<B>VARSLER FORSINKELSER:</b< Sentrale kilder i Braathens varsler store forsinkelser som følge av oppsigelsene. Allerede i går ble det forsinkelser på Gardermoen etter at de Braathens-ansatte fikk beskjed om nedbemanningen.