Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreløpig teori: Flodbølgen ble utløst av et undersjøisk ras

Ordfører Steinar Lyngstad spent på å få svar fra de geologiske ekspertene.

UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner
UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATLAND (Dagbladet): Flodbølgen som i går ettermiddag skyllet innover ei kai på Nord-Statland i Namdalseid i Nord-Trøndelag, og forårsaket store ødeleggelser, kan ha blitt utløst av et undersjøisk ras.

Det opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding:

- Geoteknikere og geologer er på rasstedet på Statland og gjør undersøkelser. Det arbeides nå ut fra en teori om at et undersjøisk ras har gått på Statland, og at det er dette raset som har forårsaket den store bølgen som har slått inn mot land på stedet, skriver politiet i pressemeldinga.

Evakueringssenter En geolog og en geotekniker har sammen med kjentmann undersøkt området Tjuven på Otterøysiden av Namsenfjorden, og kan ikke se at det har rast ut mengder som kan ha forårsaket bølgen som rammet Statland i går, forklares det videre i pressemeldinga.

Politiet har ikke opplysninger om at personer er savnet som følge av hendelsen, men har i samarbeid med Namdalseid kommune opprettet et evakueringssenter ved Statland skole.

- Ingen anelse Ordfører Steinar Lyngstad sier at alle har fått mat og losji etter raset og flodbølgen.

- Det vi går og venter på nå, er svar fra geoteknikerne om det er mulig å flytte tilbake, sier Lyngstad.

Han er også spent på om det viser seg å være en undersjøisk utglidning som ligger bak, og ikke minst hva som har skapt den.

- Vi hadde ingen anelse på forhånd om at dette kunne skje, sier Lyngstad til Dagbladet.

Zanzibar Totalt er 64 beboere i området blitt evakuert etter flodbølget, hvorav tre beboere er fra sykeheimen på Statland.

INGEN PERSONSKADER: Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia. -  Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen. Foto: Håvard Zeiner
INGEN PERSONSKADER: Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia. - Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen. Foto: Håvard Zeiner Vis mer

- De evakuerte befinner seg nå hos venner, familie og ved vertshuset Zanzibar i Flatanger. Beboerne ved sykeheimen er flyttet til Namdalseid sykeheim, opplyser politiet.

Evakuerte beboere vil forbli evakuert inntil videre, til geologene og geoteknikerne har konkludert med at området er trygt.  

- Ingen personskader Politiet har fremdeles ikke oversikt over det materielle skadeomfanget som følge av raset og bølgen.  

Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia.

-  Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen til Dagbladet.

Han sier han heller ikke vet hvor stor bølgen som traff kaia var.

- Fire til fem meter høy Terje Duklæt (63) fra Statland ble vitne til at bølgen slo inn mot land i Nord-Statland.

- Det var en veldig spesiell begivenhet. Det gikk veldig fort og det gikk ikke mange sekunder før jeg skjønte hva det var. Jeg så selve bølgen. Den kom rett mot meg, men jeg ble ikke skadet på noen måte sier Duklæt til Dagbladet.

- Hvor stor kan bølgen ha vært?

KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta Foto: Kystvakta / NTB scanpix
KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta Foto: Kystvakta / NTB scanpix Vis mer

- Den var hvert fall fire-fem meter høy, sier Duklæt.

Han forteller også at båtene ble dratt opp på land av bølgen, og deretter ble flere båter skylt ut i havet. Flere båter holdt på å velte.

DRAMATISK: Et ras og en flodbølge rammet i går småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser. Foto: Kystvakta / NTB scanpix
DRAMATISK: Et ras og en flodbølge rammet i går småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser. Foto: Kystvakta / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart