Forelska i Kari

Carl I. Hagens nye kampsak heter Kalda-Kari og er en fjelltopp på 1600 meter. Den lover han å ta med seg inn i budsjettforhandlingene i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dersom Hagen, Frp og lokalbefolkningen i bygda Veitastrond får det som de vil, kan fjelltoppen bli et fyrtårn i norsk turisme.

Der vil nemlig bygdefolket bygge en restaurant som opplevelsestørste turister kan få besøke når de en gang i framtida skal få nær-isbre-opplevelser. Turister skal fraktes opp og ned med helikopter.

- Vi skal gjøre alt vi kan for at dere får realisert planene, lovte Hagen de rundt 120 som hadde møtt fram i går - da Hagen og Frp's generalsekretær Geir Mo var på «befaring».

- Jeg kan ikke se noe negativt i disse planene, sa Hagen.

Men det kan miljøvernminister Børge Brende. Han vil ikke gi bygda tillatelse til heli-turismen. Toppen ligger nemlig i Jostedalsbreen nasjonalpark.

I går fikk Frp-bossen og Mo en tur de vil huske lenge. Mo har aldri vært i et helikopter før.

- Er det du som er sjåfør? spurte Hagen piloten, før de flakset oppetter de dramatiske fjellveggene.

- Fantastisk

- Jeg så et fantastisk område der oppe, sa Hagen til et folkemøte i skolens gymsal etterpå.

Frp-sjefen har for lengst bestemt seg for å kjøre bygdefolkets sak i Veitastrond, og vet å utnytte mulighetene til å få pressedekning.

- Vår holdning er å gjøre som lokalbefolkningen vil, sa Hagen.

De siste åra har bygdefolket i den trange dalen i Indre Sogn kjempet for å få godkjent søknaden om helikopterturisme inn i Jostedalsbreen nasjonalpark. Arbeiderpartiets Kjell Opseth mislyktes i sitt forsøk på å få godkjent planene under Siri Bjerkes tid som miljøvernminister. Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner har uttalt seg positivt om planene. Det skal Høyre-leder Jan Petersen også ha gjort, men Børge Brende har som statsråd med utøvende makt sagt et klart nei.

- Helt perfekt

- Jeg lurer på hva som foregår i toppen på Børge Brende, og hvor Jan Petersen og Kjell Magne Bondevik er. Det vil være perfekt å utvikle turisme sammen med landbruk her inne i Veitastrond, mener Hagen.

Også formannskapet i Luster hadde tatt turen til Veitastrond. I bygda bor det om lag 130 mennesker.

På Dagbladets spørsmål om Hagen vil kreve at grensa for nasjonalparken blir flyttet, svarte han:

- Det er likegyldig for meg om grensa blir flyttet eller om det gis dispensasjon fra loven. For meg er det viktig at menneskene her inne får anledning til å ta naturen i bruk.

- Budsjettsak

Hagens plan er som følger:

- Et krav om godkjennelse av helikopterturisme til Kalda-Kari skal bli et punkt vi tar med oss inn i budsjettforhandlingene. Det er ikke en sak vi kan velte regjeringen på, men om vi ikke lykkes der, skal det bli en sak for Stortinget, forteller han.

Før han gikk om bord i en luftputebåt for å bli fraktet ut av Veitastrond.

TAR SAKEN:Carl I. Hagen vil om nødvendig ta opp saken om helikopterturisme til fjelltoppen Kalda-Kari (til høyre på bildet) på Stortinget. - Jeg kan ikke se noe negativt i disse planene, sa Hagen.