Forelsket i "feil" farge

Kjersti og Benedicte har begge barn med en afrikansk mann. - Jeg har opplevd at en mann ropte etter meg på gata: «Du er en skam for din egen rase!» sier Kjersti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjersti har to mørke jenter på ni og 13 år, Benedicte har en gutt på ti år og venter en til. I alle år har de måttet forsvare at de falt for en mann med en annen farge.

- Jeg tenker ikke farge, jeg tenker personlighet. Jeg vil gjerne få ta mine egne valg som enhver annen voksen kvinne, uten å måtte rettferdiggjøre det, sier Kjersti.

Å være sammen med en svart mann er ikke stuereint i Norge.

Vulgære

Kjersti og Benedicte har fått føle nordmenns fordommer på kroppen, både fra venner, familie og tilfeldige folk på gata.

- Jeg merker blikkene hele tida når jeg er ute med ungene. Flere ganger har jeg fått vulgære bemerkninger slengt etter meg. En gang ble jeg slått i ryggen av en mann som kalte meg negerhore. Da eksploderte jeg, sier Kjersti.

Takler ikke tanken

Det er særlig menn som er opphengt i det seksuelle. Mange takler ikke tanken på at en norsk kvinne er sammen med en svart mann.

- Det er jo ganske tydelig at du har hoppet i høyet når du har barn, sier Kjersti syrlig.

- Mange av kommentarene går på sex og størrelse. Det er så usaklig at det gidder jeg ikke engang høre på, sier Benedicte.

For de to jentene handler det ikke om å falle for en utlending. Det handler om å forelske seg i en mann. Begge kom inn i et internasjonalt miljø via musikken og dansen, og ble etter hvert en del av det.

Har fulgt hjertet

- Jeg følte meg hjemme i miljøet. Jeg har alltid fulgt hjertet, derfor er det veldig vondt å hele tida måtte rettferdiggjøre det, sier Kjersti.

Jentene mener mye av fremmedfrykten bunner i uvitenhet. Nordafrikanere er i nordmenns øyne per definisjon kriminelle narkotikalangere som banker damene sine. At de er muslimer, gjør ikke saken enklere.

- Det er alltid hvorfor, hvorfor? Jeg har fått høre ting som «du er jo ei flott jente, hvorfor fant du deg ikke noe bedre?». Det er tydelig at svarte menn er nederst på rangstigen. Alle de spøkefulle kommentarene kan også være sårende, som «her er Benedicte, hun liker negere», sier Benedicte.

Familietrøbbel

Også hennes egen familie har hatt trøbbel med å takle datterens valg.

- Familiemiddagene har en tendens til alltid å ende opp i innvandrerdiskusjoner. Jeg er lei meg for at jeg ikke kan gi min mann det han har gitt meg. I Marokko har jeg fått en fantastisk mottakelse av hans familie, jeg er blitt behandlet som en prinsesse. Min familie har ikke møtt min mann. Det har jeg selv valgt, sier Benedicte.

Bendicte og mannen har skapt sin egen vennekrets. De står ikke nødvendigvis på Ola nordmanns parliste.

- Folk vet ofte ikke helt hvordan de skal forholde seg til oss som par, sier Benedicte.

Ungene har fått sin del - særlig når de er sammen med mamma på byen.

- De skjønner jo ikke helt hvorfor folk glaner. Det rare er at det er helt greit når de er sammen med faren. Da er de bare søte. Når de er sammen med meg, er det skittent, sier Kjersti.

Både Kjersti og Benedicte har flere venninner i samme situasjon. Dette er ting de har diskutert i flere år, og mener nordmenn snart må innse at de lever i et flerkulturelt samfunn.

- Vi må lære å åpne oss, lære å tolerere. Nordmenn er så redde. Selv om ikke alle er rasister, så føler vi at vi stanger mot en mur. Det er et spørsmål om toleranse.

gro.rognmo@dagbladet.no

«Du er jo ei flott jente, hvorfor fant du deg ikke noe bedre?»

<B>IKKE TATT ALVORLIG:</B> -Hverdagsrasismen er mye farligere enn nynazismen. Den eter deg opp, sier Kjersti (36) og Benedicte (34). Begge har barn med en afrikaner, noe mange nordmenn har tungt for å svelge.