Forelsket i STORBYFERIE

Sexlysten øker og vi føler luksus når vi bevilger oss en svipptur til storbyene. I fjor reiste over 130 000 nordmenn med fly til ulike storbyer. Over halvparten valgte London. En økning på rundt tretti prosent i år er ikke urealistisk, hevder de optimistiske i bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi søker intimiteten og vi erotiseres. Kort sagt: Vi blir mer forelsket, hevder professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Per Schioldborg. Dette forklarer han med at vi bare reiser for en kortere periode. Vi fryder oss over miljøskiftet, nye inntrykk og alle valgmulighetene. Vi føler at tida går langsommere, og nyter frihetsfølelsen. - Blir ferien for lang, viser undersøkelser at vi lett glir inn i rutiner. Rastløsheten melder seg, og vi blir understimulerte, sier Schioldborg.

Ifølge bransjen er trenden klar: Flere og flere nordmenn velger weekendturer i tillegg til annen ferie. London topper statistikken. Tall fra Den Norske Reisebransjeforening (DNR) viser at 58 000 nordmenn dro til London i 1995.

Paris kom på en god andreplass med 15 000 besøkende. Interessen for dette reisemålet sank i takt med prøvesprengningene og økt terrorfrykt, men er på vei oppover igjen. I samme periode valgte mange å reise til Roma. Ifølge Saga Solreiser vil Roma øke med tretti prosent i forhold til fjoråret.

Øst-Europa er in

Nordmenn fatter stor interesse for østeuropeiske storbyer. Budapest og Praha er blant favorittene. Problemet er at hotellkapasiteten er lav. I tillegg må man regne cirka fire til fem timers reisevei, inklusive flybytte.

Til sammenlikning tar det rundt en time og femti minutter med fly til London. Turoperatørene har grunn til å glede seg. Salgstallene viser jevn stigning. Størst prosentvis økning i solgte storbyferier i forhold til fjoråret, får trolig Ving.

- Hele Skandinavia merker oppgangen. Folks problem er ikke lenger knapphet på penger, men knapphet på tid. Økt etterspørsel etter kortferier er et symptom på dette, forklarer adm.dir. i selskapet, Petter Asperud. Han hevder Ving vil oppleve en økning på hele femti prosent. Årsaken er at selskapet øker chartertrafikken, og at prisene kuttes.

Urealistisk

Både ledelsen i Plus-reiser og Prisma Tours tror tallene er noe høye.

Uansett: Den harde konkuransen på markedet har presset prisene. Turoperatørene lokker med rabatter og bonusreiser. Er du heldig, kan du dra til London en helg og bo på et bra hotell for 1500 kroner.

Høsten og våren er høysesong for storbyferier, men flere svinger innom i løpet av sommerferien også. På lengre ferier legger mange veien innom travle bysentra. I tillegg kombinerer flere og flere forretninger og fritidsreiser.