Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forelsket seg i asylsøker - mistet jobben

TROMSØ (Dagbladet): Terje Svane innledet et kjærlighetsforhold til en kvinnelig asylsøker. Det kostet ham jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svane var lærer ved Voksenopplæringssenteret i Engerdal, der den iranske kvinnen ble hans elev. Kvinnen var 35 år da de ble kjærester i 1997, og da var ikke Svane hennes lærer.

- Jeg ble glad i en voksen kvinne, men ble beskyldt for å ha bedrevet «utukt». Kommunen opptrådte omtrent som muslimske imamer: Jeg fikk valget mellom å få sparken, eller si opp sjøl. Jeg valgte det siste, sier Svane til Dagbladet.

Læreren mener han ble truet til å si opp. Lærerforbundet ga ham beskjed om at en tapt avskjedssak ville føre til at han ble fradømt muligheten til å jobbe i grunnskolen for alltid. - Jeg skrev under på oppsigelsen fordi jeg var vettskremt, sier Svane i dag.

Nå har Svane stevnet Engerdal kommune inn for herredsretten med krav om en halv million kroner i erstatning.

Sivilombudsmannen er svært kritisk til kommunen.

- Det kan synes som om kommunen har «truet» med straffelovens bestemmelser, uten å ha avklart nærmere hva Svane i tilfelle hadde gjort, skriver sivilombudsmann Arne Fliflet i et brev til kommunen.

- Alle visste om oss

- For meg framstår saksbehandlingen som mangelfull, noe som er svært uheldig i en sak som har så stor betydning for den tilsatte, mener Fliflet.

Svane hevder at ledelsen i kommunen i et halvt år kjente til at han hadde et forhold til kvinnen, da han ble ansatt i vikariat for tredje gang, og seinere fast ansatt.

- Vi gjorde ikke noe forsøk på å skjule det. Alle i lokalmiljøet kjente til at vi var sammen. Vi fikk til og med trøst fra ordføreren da hun fikk avslag på oppholdssøknaden. De støttet og oppmuntret oss, men brått snudde de.

Anonymt brev

I 1998 mottok UDIs kontor på Gjøvik et anonymt brev, der forholdet mellom de to ble kritisert i sterke ordelag. Omtrent samtidig tok kommunen affære. I hui og hast ble det utarbeidet såkalte «etiske retningslinjer» for ansatte i Voksenopplæringen. Der henvises det til straffeloven og hvilke følger det kan få om en lærer misbruker sin stilling til utuktig omgang med en elev. En måned seinere fikk Svane sparken.

- At to voksne frivillig forelsker seg i hverandre kan ikke være «utukt». Jeg opplevde prosessen som en rein heksejakt, sier han i dag.

- Vi tar stevningen til følge og ønsker overhodet ikke å kommentere denne saken, sier rådmann Reidar Moren i Engerdal til Dagbladet.

Kommunen gjør det gjennom sin advokat klart at de står fast på sin versjon.

Saken kommer opp for retten i løpet av våren.

LÆRER: Terje Svane

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!