Forenkling langt etter skjema

25 prosents reduksjon av skjemaveldet på to år var Bondevik-regjeringens storslåtte målsetting. I 1999 var reduksjonen på fattige 6 promille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årsaken til at reduksjonen har vært så lav, er at mye av tiden gikk med til å få på plass et oppgaveregister i Brønnøysund, hvor alle statlige skjemaer skal registreres, forklarer stortingsrepresentant Lars Sponheim (V) til Bergens Tidende.

Sponheim var tungt inne i Bondevikregjeringens prosjekt 'Et enklere Norge' da han var næringsminister. Men resultatene av hans skjemakampanje har foreløpig uteblitt.

I dag bruker norske bedrifter mer enn 7200 årsverk på å fylle ut i alt 649 statlige skjemaer. Til sammenligning ble skjemabelastningen redusert med 4,3 årsverk i 1999, som utgjør 6 promille av totalen.

Sponheim påpeker at Bondevikregjeringen arvet det meste av skjemaveldet de prøvde å rydde opp i. Han er nå spent på hvilke planer kommunalminister Sylvia Brustad har for å minske merarbeid et både for byggebedriftene, enkeltpersoner og kommunene etter at hun har varslet en forenkling av plan- og bygningsloven.

(NTB)