Kjærvik-drapet

Fører 31 vitner

Tirsdag starter rettssaken etter drapet på den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik (70).

ADVOKAT: Den drepte Tor Kjærvik arbeidet på en rekke svært høyprofilerte straffesaker i sitt virke som forsvarsadvokat. Her er han avbildet under et fengslingsmøte i 2014. Foto: Berit Roald / NTB
ADVOKAT: Den drepte Tor Kjærvik arbeidet på en rekke svært høyprofilerte straffesaker i sitt virke som forsvarsadvokat. Her er han avbildet under et fengslingsmøte i 2014. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag starter rettssaken etter drapet på den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik som ble skutt og drept 12. april 2021.

Kjærvik arbeidet på flere av norgeshistoriens mest omtalte straffesaker, deriblant Orderud-saken og Nokas-saken.

Han ble skutt to ganger i hodet i sitt hjem på Røa i Oslo. Hans 37 år gamle sønn er tiltalt for drapet, og har overfor politiet knyttet seg til handlingen.

Sønnen har likevel ikke formelt tatt stilling til straffskyld. De rettssakkyndige har gitt ham diagnosen paranoid schizofreni, og mener han var strafferettslig utilregnelig på handlingstidspunktet.

Drapsforsøk

37-åringen er også tiltalt for å forsøke å drepe Kjærviks samboer, Merete Bertheussen, som befant seg i leiligheten under drapet. Han avfyrte åtte skudd mot Bertheussen, som kom fysisk uskadd fra hendelsen.

Utover drap og drapsforsøk er han også tiltalt for å ha angrepet en medinnsatt i fengsel med kniv ei drøy uke etter drapet.

I tiltalen har statsadvokaten både lagt ned forbehold om påstand om psykisk helsevern og fengsel, alt etter hva de finner bevist under hovedforhandlingen.

Til slutt blir det opp til retten å ta stilling til om sønnen er strafferettslig tilregnelig.

PROFILERT ADVOKAT: Helt siden 80-tallet har Tor Kjærvik vært én av de mest profilerte forsvarsadvokatene i Norge. Vis mer

Sentralt

Statsadvokat Sturla Henriksbø opplyser til Dagbladet at spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet vil bli et sentralt fokus under hovedforhandlingen.

- Mye av bevisførselen vil handle om den tiltalte og hans bakgrunn fra oppvekst til voksenliv. Retten vil få høre og se bevis om hva han gjorde og hvordan han oppførte seg i månedene før drapet skjedde, sier Henriksbø.

Den tiltalte har tidligere forklart seg om en påstått familiekonflikt flere tiår tilbake i tid, som bakteppe til drapshandlingen. Dette vil bli tema i retten.

- Saken er grundig etterforsket, og tiltalte har vært åpen om at han har hatt en bitterhet mot faren, sier han.

Motiv

Henriksbø forteller at det eventuelle motivet til drapshandlingen vil bli et tema under tiltaltes forklaring for retten.

- Dette er relevant i tilregnelighetsvurderingen. Det har betydning om drapshandlingen hang sammen med et rasjonale hos tiltalte, eller om den var basert på vrangforestillinger, sier han.

Det er i tiltalen også nedlagt påstand om at han fradømmes all arv fra sin far.

31 vitner

31 personer skal etter planen vitne i rettssaken. Flesteparten av disse er aktoratets.

- Retten vil få høre vitner som kan belyse hva som skjedde under selve drapshendelsen, som øyenvitner og kriminalteknikere. I tillegg vil polititjenestemenn, helsepersonell og andre som traff tiltalte umiddelbart etter hendelsen og i de påfølgende dagene og ukene forklare seg om sitt inntrykk av tiltalte, sier Henriksbø.

- Flere i tiltaltes nærmeste nettverk, som familie og venner som kan fortelle om hvordan tiltalte var som person, er også innkalt som vitner. Samlet tror jeg at retten vil få et godt grunnlag for å vurdere tilregnelighetsspørsmålet, sier Henriksbø

Flyttet

Saken går i Romerike- og Glåmdal tingrett, selv om Kjærvik bodde og ble drept i Oslo.

Endringen er gjort etter forespørsel fra den tiltaltes forsvarer, John Christian Elden, og begrunnes med at dommere i Oslo tingrett kan være inhabile overfor Kjærvik som i en årrekke har vært fast forsvarer der.

Det er satt av totalt seks dager til rettssaken.

Ellen Holager Andenæs er bistandsadvokat for Kjærviks samboer. Hun ønsker ikke å uttale seg om saken på nåværende tidspunkt.

Dagbladet har hittil ikke lyktes i å få en kommentar fra den tiltalte sønnens forsvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer