Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strid om utbyttebegrensninger:

- Fører folk bak lyset

Sylvi Listhaug reagerer på Ap-utspill.

REAGERER: Sylvi Listhaug svarer etter Aps nestleder Hadia Tajiks utspill om at hun er skuffet over Senterpartiet og Frp. Foto: Lise Serud / NTB scanpix
REAGERER: Sylvi Listhaug svarer etter Aps nestleder Hadia Tajiks utspill om at hun er skuffet over Senterpartiet og Frp. Foto: Lise Serud / NTB scanpix Vis mer

- Hadde LO og industriarbeiderne vært i forhandlingsrommet tror jeg de hadde følt seg ført bak lyset.

Det sier Sylvi Listhaug etter pinsehelgas forhandlinger om oljenæringas skattepakke.

- Ap er tydeligvis mest opptatt av politisk spill i mediene om denne saken, substans i forhandlingene på det saken gjelder kommer de ikke med, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Utspillet kommer etter Aps nestleder og finanspolitiske talskvinne Hadia Tajiks uttalelse om at hun er skuffet over Senterpartiet og Frp.

- Har ikke svart

- Problemet er at Ap er mest opptatt av å fremme forslag i forhandlingene som ikke har noe med oljeskatt å gjøre. Når det gjelder oljeskatt har ikke Ap svart konkret på noe om hva de vil.

Forhandlingene om skattepakken til oljenæringa er i innspurten. Søndag er det pause i forhandlingene, før de fortsetter mandag 2. pinsedag.

Listhaug er klar på at hun mener Arbeiderpartiet ikke er opptatt av endringer i oljeskatten.

-Det de sier offentlig og i forhandlingene er to forskjellige ting. Om Ap hadde villet hadde vi allerede vært i mål med forhandlingene. Men Ap er mest opptatt av å samordne seg med SV i forhandlingene, SV som faktisk er for å legge ned hele oljenæringen. Det sier vel det meste.

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Motarbeider

Hadia Tajik peker på at Frp og Sp motarbeider krav om utbyttebegrensninger som årsak til at forhandlingene går trått.

- Hvis det er noe vi burde lære av håndteringen av finanskrisa 2009, så er det nettopp at de selskapene som nå ber om hjelp fra staten i form av kriselån, garantier eller skatteendringer også må stilles krav til i form av utbyttebegrensing. Da så vi at noen kunne tjene seg søkkrike på statlig krisehjelp, mens andre mistet jobben og inntekt. Det er veldig urettferdig, sier Tajik.

- Olje og gassindustrien er den absolutt viktigste forutsetning for å utløse lønnsomme investeringer i fornybar og klimavennlig teknologi uten enorme subsidier. Det burde derfor være el lite offer for Ap å stille opp for næringen om de fremdeles hadde vært et industriparti, svarer Listhaug.

- Et angrep

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slo tidligere denne uka knallhardt tilbake mot alliansepartner Ap.

- Ap la fram et forslag i går som var fullstendig uaktuelt for oss å støtte. Det ville ha vært et angrep på velferdsstaten, sa Vedum til Dagbladet og fortsatte:

- Forslaget hadde i praksis gjort det umulig for staten å hente ut 1 krone i utbytte fra Equinor så lenge de nye skattereglene gjelder, kanskje helt til 2026/27.

INNRØMMER FEIL: Torbjørn Røe Isaksen redegjorde for om forholdene rundt sin deltakelse på påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangens omdiskuterte seminar i Philadelphia i USA november 2019. Video: Regjeringen. 21. april 2020 Vis mer

- Det er totalt uakseptabelt. Bare i fjor fikk staten 20 milliarder kroner fra Equinor som ble brukt på skole, sykehjem, barnehager og andre velferdstjenester, la Sp-lederen til.

«Firerbande»

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp har funnet sammen i flere saker den siste tiden, ikke minst knyttet til de ulike coronakrisepakkene.

Men nå later enigheten til å slå sprekker. Det er fortsatt et åpent spørsmål om partiene finner sammen om oljeskatten, men når det gjelder revidert nasjonalbudsjett og den tredje krisepakka som kom på fredag, er det Fremskrittspartiet alene som regjeringspartiene først og fremst vender seg til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!