Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fører partiet rett til himmels

Mens Thorbjørn Jaglands første 100 dager som statsminister var en reise utfor stupet, er Kjell Magne Bondeviks prøvetid blitt rene himmelferden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store flokk som følger ham, blir stadig større.

MMIs siste måling viser 20,3 prosent - dobbelt så mye som før valget, tre ganger partiets «normale» størrelse.

Lykkelig

For egen del kan Bondevik konstatere at etter 100 dager med ham i ledertrøye har oppslutningen om partiet aldri vært større.

- Jeg har nesten ingen god forklaring. Dette overgår alle våre forventninger, sier statsministeren til Dagbladet.

- Vi trodde kanskje valget ville være vårt toppunkt. Men politikken må ha slått an. Regjeringsposisjonen har gjort det lettere for oss å nå ut med det vi står for. Vi har hele tida ment at det var mulig å nå mer enn de 7- 8 prosentene vi hadde før, sier Bondevik.

Yngre velgere

Valgforskerne er forsiktige med å tegne bildet av den typiske nye KrF-sympatisør.

MMIs valgdagsmåling viser at KrF i valgkampen tiltrakk seg yngre velgere enn partiet tradisjonelt har gjort. Fortsatt var det overvekt av eldre, kvinnelige velgere, men aldersstrukturen ble flatere.

Partiet har greid å holde på de yngre velgerne, opplyser MMI-direktør Erik Dalen.

MMIs januarmåling viser at tilstrømningen er størst fra Høyre og Ap. Størst i andel fra Høyre, flest i antall fra Ap. KrFs egne velgere er for tida svært lojale.

- 95 prosent av dem som stemte på partiet ved valget, sier de ville ha gjort det samme nå. For Ap er tallet 87 prosent. For Høyre 80 prosent, sier Dalen.

Lokker hjemmesittere

KrF skårer også høyt blant hjemmesitterne; de som ikke kom seg opp av sofaen på valgdagen. 26 prosent av disse sier de nå ville stemt KrF, mens 24 prosent ville stemt Ap og 17 prosent Frp.

- Dette er værhaner som man nok ikke skal gjøre regning med. Men det høye tallet sier noe om popularitet, sier Dalen.

Han peker på at Bondevik har revet noen av de gamle murene som før stengte nye sympatisører ute:

  • I det nye KrF er det ikke lenger synd å ta seg et glass vin, røyke en sigar eller ta PLO-leder Yassir Arafat i hånda mens man smiler bredt fra øre til øre.
  • KrF profilerer seg for verdier som svært mange kan bekjenne seg til.

Snart nedtur?

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning forklarer KrFs suksess slik:

- Partiet appellerer til velgere som før ikke hadde KrF som alternativ. Dessuten har de bevart roen i sine kjernegrupper. Når et nisjeparti plutselig beveger seg utover sitt grunnfjell, begynner det ofte å rykke nervøst i gamle velgere. Det har ikke skjedd med KrF. Men hvis politikken blir mer utvannet, er det fare for avskalling, sier Aardal.

- Når KrF flytter seg fra det generelle snakket om verdier og tar standpunkt i et kontroversielt etisk-moralsk spørsmål, vil velgerne igjen kunne flykte, mener Aardal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!