Roboten «leser» deg:

- Fører til frykt

Roboten Carter kan forutsi hva du har tenkt å gjøre. På sikt ønsker utvikleren at roboten skal kunne bli din kollega.

LESER KROPPSSPRÅK: Denne roboten kan lese kroppsspråket ditt, og skjønner hva du har tenkt å gjøre før du gjør det. Foto: Robust AI's nettside
LESER KROPPSSPRÅK: Denne roboten kan lese kroppsspråket ditt, og skjønner hva du har tenkt å gjøre før du gjør det. Foto: Robust AI's nettside Vis mer
Publisert

Den avdøde professor Stephen Hawking gikk i 2014 ut med en advarsel til menneskeheten gjennom den britiske avisa BBC:

- Utviklingen av fullt ut kunstig intelligens kan bety slutten på menneskeheten.

Advarselen kom som et svar på et spørsmål om han ikke ville oppdatere teknologien han brukte til å kommunisere, som besto av en enkel form for kunstig intelligens.

To år seinere skapte roboten Sofia overskrifter over hele verden, da hun i et intervju greide å si at hun ville «ødelegge mennesker», ifølge Insider.

Hawkins døde i 2018, mens forskningen på kunstig intelligens har rast videre i høy hastighet.

På et varehus i California ruller nå det aller nyeste tilskuddet til utviklingen rundt, i form av roboten Carter, ifølge nyhetsnettstedet Wired.

Skjønner kroppsspråket ditt

På mange måter kan Carter minne om en robotstøvsuger, som etter hvert har blitt utbredt i flere husholdninger. I stedet for å samle støv, er den utstyrt som en selvkjørende «tralle» som flytter esker.

Roboten skal være utstyrt med sensorer som gir den en form for «sanser» i kontakt med mennesker. Ved hjelp av kameraer overvåker den omgivelsene, og tolker hva menneskene rundt seg gjør.

KUNSTIG INTELLIGENS: Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har ansatt to nye reportere til staben sin: to roboter, som skal lese opp nyhetene til det kinesiske folk. Video: Xinhua News Agency. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Rodney Brooks hevder at roboten skal kunne lese kroppsspråket ditt og skjønne hva du sier. Det skriver det teknologiske nettstedet Techtimes.

Selv om Carter er en robot, er den ikke utviklet for å utkonkurrere de andre ansatte, ifølge Brooks.

- Skal ikke erstatte mennesker

Han mener at det viktigste med denne oppdagelsen er robotens evne til å tolke menneskelige signaler.

- Vi har ingen planer om å erstatte robotene med mennesker. Målet med dette prosjektet er at vi skal få roboter til å jobbe for de ansatte i stedet for å erstatte dem, sier Brooks nyhetsnettstedet Wired.

Han har tidligere gått hardt ut mot skeptikere som frykter at robotene vil erstatte behovet for menneskelige ansatte.

- Påstandene er latterlige, skriver han i en kronikk i Technology Review og tilføyer:

- Feilslåtte spådommer om framtida fører til frykt om noe som aldri kommer til å skje, enten det handler om store nedbemanninger eller at kunstig intelligens stiller med andre verdier enn resten av samfunnet.

Vil at flere skal bruke den

Ifølge teknologinettstedet Tech Times mener eksperter at teknologiske oppdagelser som dette kan øke produktiviteten blant de ansatte.

MENNESKE-ROBOT: Elon Musk lanserte en menneske-robot under Teslas AI-dag, fredag 20. august 2021. Video: Tesla / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Professor Matt Beane ved Universitetet i California mener imidlertid at det kan være krevende å måle eksakt hvor stor utbytte robotene har på produktiviteten, ifølge Wired.

22. juni meldte The Register at Amazon er blant de store selskapene som har satset på kunstig intelligens på arbeidsplassen.

Tidligere har de utviklet modeller som har blitt kritisert av Wired for å ikke kunne håndtere noen av de viktigste oppgavene.

På sikt ønsker selskapet til Brooks at flere enn Amazon skal benytte seg av denne teknologien.

Brooks hevder at denne måten å jobbe på kan føre til at de menneskelige arbeidsoppgavene blir mindre repetitive.

- Vi prøver ikke å erstatte folk. Vi vil at robotene skal jobbe for oss, i stedet for at vi skal jobbe for robotene, sier han til Wired.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer