- Fører til mer grensehandel

Stipendiat Trygve Ugland ved SIFA (Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning) sier at en økt forskjell i alkoholprisene mellom Norge og Sverige vil føre til mer grensehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med kolleger har han tidligere publisert en undersøkelse der det ble påpekt at matvareprisene var det viktigste for grensehandelen. Dette kan endre seg.

- I første rekke har prøveordningen med at Systembolaget holder lørdagsåpent mye å si. Dersom prisforskjellen på alkohol i Norge og Sverige øker, vil også det ha betydning. Om en vare er spesielt rimelig i Sverige, kjøper nordmenn mer av alle andre varer som er rimeligere. Han tror ikke på tyske alkoholpriser i Sverige i nær framtid.

- Da er det naturligere å se på de danske alkoholprisene - som er høye i EU-sammenheng. Disse vil svenskene måtte forholde seg til, sier Ugland.

Han mener at prisen på sigaretter, tobakk og snus har hatt mye å si for grensehandelen. At alkohol er kontroversielt i Norge og får mye medieoppmerksomhet, kan også stimulere til økt handel.

- Jeg tror norske myndigheter vil reagere i forhold til lavere alkoholpriser i Sverige. Da alkoholavgiften ble redusert marginalt i fjor, var det et historisk vendepunkt, sier Ugland.