RULLATOR: Denne videoen av Harvey Weinstein skaper sterke spekulasjoner. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Harvey Weinstein

Fører til spekulasjoner

Bildene av den overgrepsanklagede filmprodusenten Harvey Weinstein vekker oppsikt.

Publisert

Fra verdens viktigste filmprodusent og Hollywoods kanskje mektigste enkeltperson til vanæret overgrepstiltalt er historien om Harvey Weinstein (67).

Anklagene mot Weinstein og det påfølgende fallet ble starten på den globale metoo-bevegelsen. Saken, som opprinnelig sprakk høsten 2017, er snart i ferd med å kulminere i en rettssak i New York, som er berammet til 6. januar i år.

Høringene i forkant av rettssaken har også ført til noen av Weinsteins første offentlige opptredener på flere måneder.

Vekker oppsikt

<strong>KLARTE IKKE GÅ:</strong> Et par tennisballer var festet til rullatoren. Foto: David Dee Delgado/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KLARTE IKKE GÅ: Et par tennisballer var festet til rullatoren. Foto: David Dee Delgado/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Bildene av den tidligere filmmogulen vekker oppsikt.

I et rettsmøte om Weinsteins kausjonsvilkår fredag i forrige uke dukker han opp med stokk og hadde tilsynelatende alvorlige problemer med å gå. Da han skulle inn i en bil etter rettsmøtet, måtte han hjelpes av to assistenter.

Onsdag denne uka var Weinsteins helsetilstand tydeligvis blitt enda verre. Weinstein ankom kausjonshøringen i en rullator, støttet opp av tennisballer på rullatorens bakre bein.

Spekulasjoner

Ifølge bransjebladet Variety har opptredenen ført til spekulasjoner om Weinstein prøver å få sympati i forkant av rettssaken. Det avviser advokatene hans. De forteller at Weinsteins helse er stadig svekkende og at han torsdag denne uka skal gjennom en ryggoperasjon.

Ifølge hans advokat Donna Rotunno var det advokatene som insisterte på at filmmogulen skulle bruke rullator.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Vi ville at han skulle bruke rullatoren. Weinstein ville ikke at pressen skulle tro han ønsker sympati. Han har smerter og skal opereres. Han vil være tilbake i retten til hovedforhandlingene 6. januar, sier Rotunno ifølge CNN.

- Helsa ødelagt

Da Weinstein møtte i retten i forrige uke, hevdet advokaten at all den negative oppmerksomheten i offentligheten har gått utover helsa hans.

- Dette ville vært tøft for hvem som helst. Det er ikke bare å få søkelyset på deg i retten, men også i offentligheten. Dette har vært vanskelig for ham, sier advokaten.

<strong>DÅRLIG TIL BEINS:</strong> Da Weinstein møtte til rettshøring fredag i forrige uke, klarte han nesten ikke å gå. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix
DÅRLIG TIL BEINS: Da Weinstein møtte til rettshøring fredag i forrige uke, klarte han nesten ikke å gå. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Scanpix Vis mer

Weinstein har vært løslatt mot kausjon siden han i mai 2015 ble siktet for voldtekt og overgrep mot to kvinner i 2013 og 2016. I den perioden har han gått med fotlenke.

- 57 brudd på vilkårene

Påtalemyndigheten i New York mener Weinstein har forsøkt å sabotere fotlenka hele 57 ganger de siste to månedene og fikk i retten i dag medhold i å øke kausjonen med to millioner dollar i frykt for at Weinstein skal forsøke å rømme før rettssaken.

Ifølge påtalemyndigheten skal Weinstein ha fjernet en del av fotlenka slik at den ikke kunne overvåke hvor han var. Ifølge Associated Press skal han de siste månedene ha blitt observert på nattklubber i New York og på andre sosiale tilstelninger.

Helseproblemene som nå har oppstått hos Weinstein skal også ha ført til bekymring hos påtalemyndigheten. Dommer James Burke gjorde det klart at retten ikke ville være «fryktelig forståelsesfulle» om Weinstein skulle få ytterligere helseproblemer.

«PERP WALK»: Da Harvey Weinstein gikk sin «perp walk» fredag, var han langt ifra den første som måtte gå i håndjern foran et stort presseoppbud. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har enhver intensjon om å være her. Dette er en god ting, skal Weinstein ha svart dommeren i New York onsdag.

Fikk publikum til å le

- Det er ingen i verden som ønsker 6. januar mer velkommen enn ham. Han vil ha navnet sitt renvasket slik at verden får vite det, sa hans advokat Arthur Aidala.

Kommentaren skal ha ført til latter hos publikum, skriver Variety, som også melder at Weinstein var involvert i en bilulykke i august, som skal ha etterlatt ham bevisstløs.

Weinsteins anklages for å ha voldtatt en kvinne på et hotellrom i 2013 og tvunget en annen kvinne til oralsex i 2006. Selv sier han at kvinnene samtykket til sex og har erklært seg ikke skyldig.

Gigantforlik

Samtidig med de pågående høringene, kom det i dag fram at Weinstein og filmselskapet hans er enige om en avtale om en utbetaling av 227 millioner kroner til kvinnene som anklaget ham for seksualforbrytelser.

Forliket innebærer at Weinstein ikke trenger å innrømme å ha gjort noe galt eller selv må betale noe til kvinnene som har anklaget ham, opplyser advokater som er involvert i forhandlingene, til New York Times.

Det er forsikringsselskaper tilknyttet Weinsteins nå nedlagte filmselskap som betaler beløpet. Avtalen skal ifølge avisa være godkjente av alle de involverte parter.

Flere enn 30 skuespillere og tidligere ansatte som har anklaget ham, skal dele utbetalingen. Avtalen er ventet å bety slutten på alle søksmålene mot Weinstein og hans tidligere filmselskap.

Beskyldningene mot filmprodusenten innebærer både mindre alvorlige former for seksuell trakassering og voldtekt.

Han må likevel møte i retten i New York for de to forholdene han der er tiltalt for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer