-  Fører velgerne bak lyset

Når Kjell Magne Bondevik hevder at han vil stå på for fullt som statsminister, er det rent falskspill overfor velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette mener den anerkjente valgforskeren Frank Aarebrot. Han er overbevist om at folket, fram mot valget, vil avkreve sittende regjering et svar på hvem som er den egentlige statsministerkandidaten ved stortingsvalget neste år.

Han fastslår at Bondevik etter dette er sterkt svekket som statsminister. Den kraftige reaksjonen kommer etter at Bondevik i går proklamerte at han ikke tar fire nye år på Stortinget.

- Hva i svarte er det de holder på med der nede i regjeringen? Bondevik og regjeringen har nå skapt seg et uføre de må rydde opp i. Det kan ikke være noen tvil om at Bondevik med denne beslutningen trapper ned som politiker, sier Aarebrot.

Han mener det er utenkelig at en regjering eller et regjeringsalternativ vil gå inn i et valg med en statsminister som er på vei ut av politikken.

«Skyggestatsminister

- Folket, med god hjelp av pressen, vil hele neste år stille spørsmålet om hvem som er den egentlige statsministerkandidaten. «Skyggestatsministeren» vil måtte stå fram, altså den kandidaten som egentlig skal ta over etter valget. Dette vil jo fort være Høyres Erna Solberg, sier Aarebrot. Valgforskeren sier at Bondeviks beslutning om å si nei til fire nye år på Stortinget klart vil svekke ham som statsminister og fortsatt statsministerkandidat.

Han forstår beslutningen ut fra hensynet til familien og hans lange fartstid på Stortinget. Men der stopper forståelsen.

Aarebrot mener Bondeviks beslutning og argumentasjonen rundt den viser en falskhet overfor velgerne.

- Dette er å føre velgerne bak lyset. Det er ingen logikk i at det er mindre slitsomt å være statsminister enn stortingsrepresentant. Det lyder hult når Bondevik sier han vil fortsette å stå på som statsminister. Det mest ryddige hadde vært å gå av før valget.

- Frekk falskhet

Aarebrot, som også er arbeiderpartimann, er ikke nådig i sin slakt av statsministerens og hans stabs historieskriving.

- De hevder at dette har skjedd fem ganger før, at statsministeren ikke har sittet på Stortinget. Fire av tilfellene var før parlamentarismen var innført. Så hadde vi Einar Gerhardsen, som ble statsminister i fredsdagene i 1945. Ved første anledning, valget høsten etter, ble han selvfølgelig valgt inn på Stortinget sier Aarebrot.

- KLART SVEKKET: Valgforsker Frank Aarebrot sier at Bondeviks beslutning om å si nei til fire nye år på Stortinget klart vil svekke ham som statsminister og fortsatt statsministerkandidat.