Høyre ut mot Vedum:

- Fører velgerne bak lyset

Hvis Arbeiderpartiet insisterer på å ha med SV i regjering, er svaret nei fra Senterpartiet, avslørte Dagbladet mandag. Høyres Linda Hofstad Helleland mener Vedum nå holder velgerne sine for narr.

- UÆRLIG: Høyres Linda Hofstad Helleland mener Senterpartiet opptrer uærlig når de avviser samarbeid med SV, Rødt og MDG. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
- UÆRLIG: Høyres Linda Hofstad Helleland mener Senterpartiet opptrer uærlig når de avviser samarbeid med SV, Rødt og MDG. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Publisert

- Senterpartiet og Vedum synes åpenbart det er problematisk å bli klistret til SV, Rødt og MDG.

Påstanden smeller fra Høyre-topp og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Hun har også ledet arbeidet med nytt partiprogram.

- Uærlig

Mandag kunne Dagbladet avsløre at Senterpartiet Sp-leder Trygve Slagvold Vedum vil sette hardt mot hardt i en situasjon der Ap inviterer SV med i regjeringsforhandlinger etter valget.

Hvis Ap krever den gamle rødgrønne koalisjonen vil Sp-lederen rett og slett si nei og avvise en rødgrønn regjering, blir Dagbladet fortalt av sentrale kilder.

Det rødgrønne prosjektet Jonas Gahr Støre forsøker å gjenopplive er dermed dødfødt, blir Dagbladet fortalt etter samtaler med flere sentrale Senterparti-politikere og rådgivere.

Men Helleland i Høyre er ikke imponert over Senterpartiet. Hun mener de prøver å sno seg unna den politiske virkeligheten.

- Utad liker de å fremstå som de de vil henvende seg mot borgerlige velgere, og at Vedum ikke vil ta i SV. Han snakker om hvor mye han elsker diesel. Det er uærlig. Senterpartiet har sjelden vært mer klistret til venstrepartiene.

- Til sengs med SV

Senterpartiet har vedtatt at de ønsker en regjering bestående av bare Arbeiderpartiet og eget parti. Partileder Trygve Slagsvold Vedum vil heller ikke snakke om noe SV-samarbeid. Etter det Dagbladet kjenner til ser man også innad på det rødgrønne samarbeidet som en idé som er utgått på dato.

Høyre-toppen mener på sin side at Trygve Slagsvold Vedum holder velgerne for narr.

- Han fører velgerne bak lyset når han sier at han ikke kommer til å ha noe med SV og MDG å gjøre. Selv med en mindretallsregjering er de avhengige av et flertall for å vedta statsbudsjettet. Da må de styre med støtte fra SV, og trolig også MDG og Rødt, sier Helleland

Hun mener uansett ikke det bør bli noe problem for Sp å innrømme at det blir mer venstreorientert politikk med dem i regjeringskontorene.

- Bare se på hva de gjør i Stortinget. Der hopper Senterpartiet til sengs med SV så snart de får muligheten. Det står rett og slett ikke til troende at de behandler SV som en uaktuell partner. Det vil være mye viktigere for Vedum å få flertall, han vil være villig til å ofre hva som helst, sier Helleland.

Sosialistisk politikk

Hun mener de to partiene finner hverandre igjen og igjen, og peker på flere saksområder.

- Det gjelder for eksempel økte skatter for folk og bedrifter, mer statsstyrt næringspolitikk, og motstand mot EØS-avtalen, som vil sette flere hundre tusen norske arbeidsplasser i fare.

Helleland peker også på at Sp og SV samarbeider i over 140 kommunestyrer rundt i landet.

Ifølge Dagbladets kilder ser man det innad i Sp som realistisk å oppnå flertall med bare Ap på laget. De viser til at det holder å finne tilbake til toppnoteringene i vinter. Helleland ser imidlertid det som lite sannsynlig at Ap og Sp vil greie å sikre seg flertall på Stortinget alene.

- Kan ikke rømme

- Vedum blir nødt til å holde seg til de sosialistiske vennene sine. Han kan ikke rømme fra Lysbakken og co. SV har varslet at de vil stille tøffe krav, og de må Vedum forholde seg til.

- Det kan egentlig ikke være noe problem å innrømme at man vil samarbeide med SV. Senterpartiet driver en sosialistisk politikk og de samarbeider hele tiden. De finner sammen i en rekke saker, avslutter Helleland.

Senterpartiet er forelagt uttalelsene fra Helleland, men har ikke hatt mulighet til å besvare dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer