Føreren med to ansikter

WIEN (Dagbladet): Han er statsmann og rebell, trygg og farlig på samme tid. For tilhengere er han et geni, for motstandere en demon. Han regjerer, men er alltid i opposisjon. Jörg Haider (50) er en mester i å bytte roller. Som ung drømte han om å bli skuespiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hopper i strikk fra bruene i Alpene, er en mester i slalåmløypa. Der Jörg Haider stiller opp, er han førstemann. Han kysser pavens hånd kledd i mørk dress, men stiller hos president Thomas Klestil i skinnjakke og uten slips. Dette skjer i palasset Hofburg i Europas mest tradisjonstro hovedstad.

Han er doktor Haider, en lærd, ansvarlig og verdensvant fører, men er samtidig en uvøren, provoserende guttunge med et ansikt som alderen ikke biter på.

Han opptrer på stevner for gamle SS-soldater. Han spiller på fremmedhat og rasisme, på østerrikernes manglende oppgjør med sin fortid. Han hylles av gamle og nye nazister over hele Europa.

- Doktor Haider driver ikke politikk, han skaper politikk, sier kaféverten og beundreren Erwin Lansegger (50) i småbyen Peistritz til Dagbladet.

Redningsmannen

Innover i Bärental har Haider-familien sitt 1500 dekar store gods - arvet etter en rik onkel som i sin tid kjøpte boligen under konfiskasjonene av jødisk eiendom. Her i de trange fjelldalene på grensene mot Italia og det slaviske Balkan er Haider redningsmannen, et bolverk mot alt som er fremmed og farlig.

Den samme rollen spiller han for pensjonistene som bor i Karl-Marx-Hof, en bydel i Wien som var resultat av 1920-åras sosiale boligbygging for å skaffe arbeiderfamilier et anstendig husvære med innlagt bad og wc. I alle år stemte beboerne i Karl-Marx-Hof på sosialdemokratene.

Haider samler protestvelgere ved å nøre opp under politikerforakten. Han lever av provokasjonen.

Jörg Haider er sønn av legedatteren Dorothea Rupp og skomakeren Robert Haider. Hun kom fra en rik familie som aldri aksepterte at hun giftet seg under sin stand. Både Dorothea og Robert var ivrige nazister, medlemmer av Hitlers nasjonalsosialistiske parti NSDAP.

Kupp

Gammelnazistenes kamp for rehabilitering preget sønnen. Jörg Haider tok makta i Det frihetlige partiet (FPV) i 1986 etter et regelrett kupp han gjennomførte sammen med gammelnazister. Partiet ble startet etter krigen som et oppsamlingssted for nazister, men ble overtatt av liberale krefter - som nå ble jaget på dør av den unge Haider og hans allierte i ølkneipenes bakrom.

Haiders utgangspunkt var den stortyske idé.

- Kärnten kan ikke bli fritt før vi igjen er en del av Tyskland, sa den nyvalgte FPV-formannen. Han karakteriserte Østerrike som et misfoster. Han vant makta i delstaten Kärnten, men måtte gå av etter sin ros av Hitlers sysselsettingspolitikk. Så fulgte hyllesten til Waffen-SS-soldatene som «anstendige mennesker» og omtalen av nazistenes utryddelsesleirer som «straffeleirer».

- Jeg mente det ikke slik. Jeg er misforstått. Mine uttalelser er revet ut av sin sammenheng. Er det nødvendig, kan jeg ta tilbake det jeg sa. Beklager, sier Haider hver gang han blir konfrontert med sine uttalelser.

Jeg har møtt Haider en rekke ganger de siste fem årene. Hver gang har han understreket nettopp dette. Aldri har jeg sett en politiker som kan måle seg med Haider i å kommunisere med sine velgere. Han spiller på bitende humor, på forakt, han river alle med. Han gjør et politisk møte til en akt i et psykologisk drama.

I går tok han igjen på seg rollen som nasjonens forsvarer. Han beskylder president Thomas Klestil og ekskansler Viktor Klima for høyforræderi fordi de angivelig hadde bestilt straffeaksjonene mot Østerrike i utlandet.

Er Jörg Haider en nazist i forkledning eller bare en høyreekstrem populist som er ute etter makt for seg selv? Meningene er delte.

- Haider er egentlig ikke interessert i politikk, bare i opptredenen, mener den østerrikske forfatteren Egyd Gstättner.

- Ond kraft

- Han er en ond kraft som slår seg gjennom med sin homo-erotiske, maskuline åndsfiendtlighet, sier forfatteren og dramaturgen Elfriede Jelinek (53) - Haiders yndlingsfiende.

Feministen Jelinek ser Haider som det ytterste uttrykket for mannsdominerte, fascistoide strømninger i samfunnet.

- Haiders suksess er hans appell til angsten, til hatet. Han peker ut syndebukker, innvandrerne, «de andre». Dette skjer i et land som aldri har tatt et oppgjør med fortida, forklarer Ulrike Lunacek (43), parlamentsmedlem for miljøpartiet De grønne.

- Han er en blanding av hip-hop og gammelnazisme. Han forener folkelig protest med fascismens estetikk, til overmenneskeideologien, sier journalisten Bernhard Odehnal.

Jörg Haider fører folk framover til fortida. Ikke i lærstøvler på marsj i gatene, men bak rattet i en Porsche og tilkoplet Internett.