Førerhund-generalen

Tande-P. sto i fare for å miste synet, men fikk legehjelp i tide. Engasjementer for de blinde har han imidlertid. Nå går han i spissen for å skaffe 9000 nye førerhundvenner til Norges Blindeforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Blindeforbundet fyller 100 år i år, og til høsten leder den folkekjære NRK-programlederen jubileumsprogrammet for hundreåringen.

Det var i fjor høst Tande-P. ved en tilfeldighet oppdaget symptomer på noe som kunne være den alvorlige øyesykdommen grønn stær. Historien fortalte han seinere til Se og Hør.

Det startet med at datteren hans Sofie (4) var uheldig og ødela pappaens TV-briller. Dermed måtte Tande-P. til optiker for å skaffe seg nye.

Alvorlig

Optikeren insisterte på å måle trykket i øynene også, og resultatet var sjokkerende. Tande-P. hadde et voldsomt trykk på begge øyne, som kan gi varige skader på synsnerven hvis det ikke straks behandles. Optikeren la ikke skjul på alvoret:

- Du slipper ikke ut herfra før jeg har skaffet deg lege, sa han til meg.

- Selv hadde jeg ikke merket noe på forhånd, bortsett fra litt svie i øynene og av og til problemer med å fokusere skikkelig?

Av legen fikk Tande-P. medisiner for å redusere trykket. Men om de ville hjelpe, kunne ikke garanteres. Ventetida ga god anledning til å tenke over hvor viktig synet er for oss, forteller Tande-P. til Dagbladet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer