Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Førerhund-generalen

Tande-P. sto i fare for å miste synet, men fikk legehjelp i tide. Engasjementer for de blinde har han imidlertid. Nå går han i spissen for å skaffe 9000 nye førerhundvenner til Norges Blindeforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blindeforbundet fyller 100 år i år, og til høsten leder den folkekjære NRK-programlederen jubileumsprogrammet for hundreåringen.

Det var i fjor høst Tande-P. ved en tilfeldighet oppdaget symptomer på noe som kunne være den alvorlige øyesykdommen grønn stær. Historien fortalte han seinere til Se og Hør.

Det startet med at datteren hans Sofie (4) var uheldig og ødela pappaens TV-briller. Dermed måtte Tande-P. til optiker for å skaffe seg nye.

Alvorlig

Optikeren insisterte på å måle trykket i øynene også, og resultatet var sjokkerende. Tande-P. hadde et voldsomt trykk på begge øyne, som kan gi varige skader på synsnerven hvis det ikke straks behandles. Optikeren la ikke skjul på alvoret:

- Du slipper ikke ut herfra før jeg har skaffet deg lege, sa han til meg.

- Selv hadde jeg ikke merket noe på forhånd, bortsett fra litt svie i øynene og av og til problemer med å fokusere skikkelig?

Av legen fikk Tande-P. medisiner for å redusere trykket. Men om de ville hjelpe, kunne ikke garanteres. Ventetida ga god anledning til å tenke over hvor viktig synet er for oss, forteller Tande-P. til Dagbladet:

- Alle slags tanker gikk gjennom hodet. Jeg tenkte mye på hvordan det skulle gå med familien hvis jeg mistet synet. Det virket både uvirkelig og umulig, sier han.

Etter noen dager med medisiner, kunne legen fortelle ham at trykket i øynene heldigvis falt. Synet var reddet.

Men frykten for å bli blind er likevel ikke glemt - og det var ikke nei i Tande-P.s munn da han ble spurt om å lede det TV-sendte jubileumsprogrammet for hundreåringen Norges Blindeforbund.

Mosambik

I disse dager er Tande-P. på en ukes tur til Mosambik for med egne øyne å se hva Blindeforbundet gjør for de synshemmede der. Bildene fra reisen skal brukes i TV-programmet 3. september.

Aksjon Førerhund

Tande-P. har også stilt seg i spissen for Blindeforbundets Aksjon Førerhund. Målet er å skaffe 9000 nye førerhundvenner. Tande-P. har selv schæferen Oskar, og er imponert over hva førerhundene kan:

- Som hundeeiere flest er jeg jo glad bare bikkja sitter og kommer på kommando, ler han.

Aksjon Førerhund vil også være sentral i jubileumsprogrammet:

- Der vil jeg legge inn et godt ord for å bli ftrvert for kommende førerhunder. Det er en verdig oppgave for folk som ønsker seg hund. Men å gi penger til saken er nå likevel det aller enkleste, sier Tande-P.

GLAD I BIKKJER: Tande-P. har hund selv og er imponert over hva førerhundene klarer.