Førerhunder angripes av løse hunder

En av fem førerhundbrukere opplever at hunden deres har blitt angrepet, ifølge en undersøkelse. Blindeforbundet ber hundeeiere ha bedre kontroll.

HØYE TALL: En av fem førerhundbrukere har opplevd at hunden deres har blitt angrepet. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
HØYE TALL: En av fem førerhundbrukere har opplevd at hunden deres har blitt angrepet. Foto: Jon Eeg / NTB ScanpixVis mer

På oppdrag fra Nav har Epinion ringt alle landets 264 førerhundbrukere. 140 av dem svarte. 19 prosent sier andre hunder har gått til angrep på førerhunden deres det siste året, melder NRK.

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet sier en av fem er veldig høye tall og at dette er alvorlig. Hadde en utvidet tidsrommet, hadde det nok vært enda flere, mener han.

- Halvparten av hundene fungerer ikke like godt etter en slik situasjon, og noen må i tillegg trenes opp på nytt, forteller Fuglerud.

HELT: To menn var nær ved å bli meid ned av en bil som kom i stor fart på fortauet. Denne førerhunden reddet mennene fra å bli påkjørt. Sjåføren var en 93 å gammel person. Video: KameraOne Vis mer

- Vår sterke oppfordring til hundeeiere er at man må holde kontroll over hunden sin og selvfølgelig hindre at den angriper en førerhund, sier Fuglerud, som er seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt i organisasjonen.

Har du hund, må du ikke la den hilse på førerhunden, påpeker Fuglerud.

- Det er også viktig at man ikke lar hunden hilse på en førerhund som går med en sæle på. Da er førerhunden i arbeid og da blir den veldig forstyrret av hunder som kommer bort for å hilse.

VIKTIG BUDSKAP: Norges Blindeforbund spiller på humor for å få fram et viktig budskap i denne reklamevideoen, som ble laget i anledning den internasjonale førerhunddagen i fjor. Nå tar den av på nettet. Video: Try / Norges Blindeforbund Vis mer