- NORGE HAR PRIORITERT BORT: Predator, en av mange ubemannede droner (UAV) i bruk. Denne patruljerer grensa mellom USA og Mexico. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/SCANPIX
- NORGE HAR PRIORITERT BORT: Predator, en av mange ubemannede droner (UAV) i bruk. Denne patruljerer grensa mellom USA og Mexico. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/SCANPIXVis mer

- Førerløst fly kunne avslørt veibombe

Norge har prioritert vekk såkalte droner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Førerløse fly er tatt i bruk av amerikanske styrker både i Irak og Afghanistan for å avsløre nedgravde veibomber. Norge har imidlertid prioritert vekk såkalte droner eller UAV-er (unmanned aerial vehicle), melder NTB.

Søndag ble de norske soldatene Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Trond Andre Bolle (41) og Christian Lian (31) drept da en veibombe eksploderte rundt 30 km fra den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

PANSRET: De norske soldatene kjørte en pansret Iveco LMV tilsvarende denne. Foto: Forsvaret
PANSRET: De norske soldatene kjørte en pansret Iveco LMV tilsvarende denne. Foto: Forsvaret Vis mer

UAV-ene er i stand til både å overvåke kolonner som kjører på utsatte og risikofylte veistrekninger, og avsløre bomber - selv om disse ligger nedgravd og skjult i veikanten, opplyser daglig leder Per Gram i sikkerhetsforumet Flyoperativt Forum til Stavanger Aftenblad.

- Nedprioritert Ifølge Gram kan Norge ta slike fly i bruk, men en eller annen gang mellom 2001 og 2007 ble førerløse fly fjernet fra forsvarets prioriteringslister, skriver NTB.

Prosjektleder ved Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) sa i mai at Forsvaret var «i gang med å etblere en grunnleggende dronekapasitet i Norge».

UBEMANNET: En israelsk Heron-UAV (Machatz-1) Foto: AFP/JOSE CABEZAS/SCANPIX
UBEMANNET: En israelsk Heron-UAV (Machatz-1) Foto: AFP/JOSE CABEZAS/SCANPIX Vis mer

- Vi har relativt liten erfaring med droner, sa Forus til Klassekampen. En norsk dronekapasitet vil ikke inkludere angrepsvåpen, men mini-UAV-er som skal gi bakkesoldater økt situasjonsforståelse.

- Spørsmål om hvor mye sprengstoff Bilen de drepte nordmennene satt i - en Iveco LMC (light multirole vehicle) - beskrives som godt pansret av Forsvaret, men forsvarssjef Harald Sunde påpeker at de har begrensninger.

- Når man er utsatt for et eksplosivt angrep er det jo bare et spørsmål om hvor mye sprengstoff som brukes, sier Sunde.

KASTES OPP: UAV-ene kommer i lang rekke former, avhengig av bruksområde. Denne miniversjonen kastes opp for hånd. Forsvaret uttalte i mai at de ønsket å etablere en grunnleggende minidronekapasitet. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/SCANPIX
KASTES OPP: UAV-ene kommer i lang rekke former, avhengig av bruksområde. Denne miniversjonen kastes opp for hånd. Forsvaret uttalte i mai at de ønsket å etablere en grunnleggende minidronekapasitet. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/SCANPIX Vis mer

Størrelsen på søndagens veibombe er ikke kjent.

Det er ikke umiddelbart kjent hvilken plassering nordmennene hadde i bilkolonnen. De var del av en gruppe på 14 soldater som skulle ut for å samtale og forhandle med sivile ledere i Faryab-provinsen, nord i Afghanistan, da angrepet fant sted på søndag klokka 14.50, norsk tid.