Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreslår 100 kilometer i timen

Regjeringen satser sterkt på økt sikkerhet på veiene. Senking av fartsgrenser og prikkbelastning av førerkort er noen av tiltakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I planen legger regjeringen til grunn en visjon om at det ikke skal skje ulykker med drepte eller livsvarige skadde i trafikken. Som et viktig ledd i dette arbeidet foreslår regjeringen å sette ned fartsgrensene fra 80 til 70 kilometer i timen på rundt 10 prosent av det veinettet som i dag har 80 kilometer i timen. Samtidig blir kommunene oppfordret til å ha 30-sone som grunnregel i alle boliggater og sentrumsområder der gående og syklende har problemer med å krysse veien.

Regjeringen foreslår også en prøveordning med 100 kilometer i timen på særlig sikre motorveier. Ordningen vil omfatte rundt 60 kilometer av dagens veinett. «Dette er viktig blant annet for å sikre en generell respekt for fartsgrensene», heter det i forslaget.

Trygg Trafikk er skeptiske til å øke fartsgrensen, og peker på at erfaringer fra andre land viser at økte fartsgrener gir flere ulykker.

(NTB)