OLJEAVHENGIG: Russlands president Vladimir Putin inspiserer et Rosneft-raffineri i svartehavsbyen Tuapse. 68 prosent av landets økonomi er basert på olje- og gassproduksjonen, og den lave oljeprisen rammer hardt. Foto: Aleksej Nikolskij / Presidentens pressetjeneste / RIA-Novosti / AP / TT / NTB Scanpix
OLJEAVHENGIG: Russlands president Vladimir Putin inspiserer et Rosneft-raffineri i svartehavsbyen Tuapse. 68 prosent av landets økonomi er basert på olje- og gassproduksjonen, og den lave oljeprisen rammer hardt. Foto: Aleksej Nikolskij / Presidentens pressetjeneste / RIA-Novosti / AP / TT / NTB ScanpixVis mer

Foreslår å bruke opp Russlands ene oljefond

Vil bruke 756 milliarder kroner for å dekke opp underskuddet på statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av neste år vil det ene av Russlands to motsvar til det norske oljefondet være helt tømt. Årsaken er oljekrisen, melder nyhetsbyrået Reuters, som har fått tilgang på dokumenter fra det russiske finansdepartementet.

To oljefond

Russland har to statlige oljefond: det statlige velferdsfondet, som hovedsakelig går til framtidige pensjoner, og reservefondet, som brukes for å dekke opp budsjettunderskudd.

Ifølge beregninger vil den russiske staten til neste år ha brukt svimlende 787 milliarder kroner siden begynnelsen av 2014 på å dekke opp underskudd som skyldes den lave oljeprisen. Dette tilsvarer reservefondets verdi i den samme perioden.

Ifølge departementets beregninger vil det ved årets slutt være 133 milliarder kroner igjen i Reservefondet - men tallet forventes altså å synke til null i løpet av 2017.

I tillegg må en betydelig del av velferdsfondet - som altså primært er tiltenkt framtidige pensjoner - brukes for å dekke opp underskuddet, i tillegg til reservefondet. Det er imidlertid begrenset hvor mye av fondet som kan brukes, siden en stor del av det er bundet opp i langsiktige investeringer.

På tross av dette vil altså velferdsfondet krympe betraktelig med de neste åras foreslåtte bruk - fra 634 milliarder kroner ved inngangen av juli i år, til bare 82 milliarder i 2019.

Voksende gjeld

De aktuelle dokumentene fra finansdepartementet er forslag til pengebruken framover. Det er sendt til regjeringen, men ennå ikke godkjent.

KLIPPET PUTIN IKKE VIL DU SKAL SE: Under Russlands markering av «Navy Day» skulle det russiske sjøforsvaret imponere med ildkraft. Det gikk ikke helt som planlagt. Vis mer

Ved siden av den lave oljeprisen sliter Russland også med de vestlige sanksjonene mot landet på grunn av konflikten i Ukraina. Underskuddet i statsbudsjettet har vokst faretruende, og er i første halvdel av 2016 på 4,3 prosent av bruttonasjonalproduktet, mot 0,5 i 2014.

Tjenestemenn i finansdepartementet har lenge krevd kutt i utgiftene for å minske underskuddet, men i et år da russerne går til parlamentsvalg, og to år før de skal velge president, er dette lite populært.

Departementets forslag forutsetter en gjennomsnittlig pris på Ural-olje på 40 dollar fatet i perioden 2017-19. Samtidig må statens utgifter fryses på 2,6 billioner kroner i året.

Prisen på et fat Ural-olje har de siste dagene ligget mellom 45 og 48 dollar, ifølge topoilnews.com.

NETTHIT:  Den slovenske komikeren Klemen Slakonja (30) har laget en satirisk musikkvideo av Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer