Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreslår å døpe om denne norske flyplassen til «Hell»

Mange tror den ligger i Trondheim.

Trondheim, 20100415:  Alle fly i Norge står stille på grunn av askeskyen etter vulkanutbruddet på Island.  Værnes flyplass var intet unntak.    Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
Trondheim, 20100415: Alle fly i Norge står stille på grunn av askeskyen etter vulkanutbruddet på Island. Værnes flyplass var intet unntak. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste kjenner flyplassen under navnet «Trondheim lufthavn Værnes». I motsetning til hva noen kanskje tror, ligger flyplassen ikke i trønderhovedstaden - men ved Hell i Stjørdal kommune i nabofylket Nord-Trøndelag.

Nå foreslår en lokalpolitiker i Stjørdal at navnet på flyplassen skal endres til «Hell International Airport».

Omtalt i flere medier Debatten om flyplassens navn kom opp som en kuriositet i kommunestyrets behandling av Trøndelagsutredningen - prosessen om fylkessammenslåing mellom de to trøndelagsfylkene.

- Vi var flere som med glimt i øyet tok til orde for at vi burde ta tilbake eierskapet til navnet på flyplassen. Den ligger jo i Stjørdal og Nord-Trøndelag, sier MDG-politiker Tommy Reinås, som kom med forslaget, i en kommentar til Trønder-Avisa.

Overfor Dagbladet utdyper han ideen, som ble plukket opp av flere lokalaviser i dag etter å ha blitt sagt nærmest som spøk i kommunestyremøtet.

Med glimt i øyet - Hvis du snakker med folk i Oslo, forteller de at de aldri har vært i Nord-Trøndelag, men at de har vært i Trondheim, og hvordan kom de seg dit? Jo, da viser de seg at de faktisk har landet i Stjørdal, sier nordtrønderen.

Navneskiftet er ikke noe han vil jobbe for å få gjennomført som politiker, men ideen synes han ikke er så tullete:

- Norge er jo verdenskjent for at vi har en plass som heter «Hell». Reiser du ut i verden har de ikke nødvendigvis hørt om andre norske byer, men Hell har de hørt om i statene, sier Reinås, som selv er Hell-patriot, bosatt på Hell. 

En ting er den engelske betydningen av stedsnavnet. På norsk signaliserer «Hell» noe langt kosligere, nemlig flaks eller lykke, påpeker Reinås, som tror navneforslaget kunne ført til mange morsomme situasjoner hvis det var blitt innført: 

- Se for deg piloten når han går inn for landing da: «We hope you will enjoy your stay in Hell», knegger han.

Finnes retningslinjer Som Reinås ventet, er ikke lufthavnsdirektør Lasse Bardal i Avinor så altfor begeistret for ideen.

- Det er fastsatt noen retningslinjer for hvordan man navngir flyplasser, og den tar utgangspunkt i største by i området flyplassen ligger i tillegg til et lokalt stedsnavn. Vi forholder oss til det, sier han.

- Tror du det hadde slått an?

- Det er selvsagt litt fandenivoldsk og litt morsomt, samtidig er ikke helt sikker på at alle sammenhenger vil være så gunstig. Og i Europa er vi ikke så kjent, så det å ha Trondheimsnavnet sånn at folk klarer å plassere oss, er nok lurt, sier han lattermildt han.

Han mener nordtrønderne heller får ha Hell-navnet som et slags kjælenavn på flyplassen.

- Flygelederne hadde en egen slogan en gang, som var «Airport closest to Hell», så hvis vi i en anledning skal gjøre noe morsomt, får vi vel kanskje holde oss til det, sier han lurt.