Oslopolitiet:

Foreslår å henlegge plakatsaken

Etter en ny etterforskning snur oslopolitiet. Nå mener de at plakat-opphengingen likevel ikke var straffbar.

HANG OPP DISSE: Dette var plakatene som ble hengt opp, og som var bakgrunnen for at det først ble tatt ut tiltale. Foto: Dagbladet
HANG OPP DISSE: Dette var plakatene som ble hengt opp, og som var bakgrunnen for at det først ble tatt ut tiltale. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En politiadvokat i oslopolitiet foreslår å henlegge den såkalte plakatsaken.

Saken handler om plakatene med bilder av ledere i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som ble hengt opp rundt omkring i Oslo.

Det ble først tatt ut tiltale mot mannen som klistret opp «etterlyst»-plakater av politibetjent Jan Erik Bresil og statsadvokat Geir Evanger.

Men da saken skulle opp i Oslo tingrett i januar, ble saken avvist fordi statsadvokaten som tok ut tiltale selv var medlem av foreningen. Dermed ble det iverksatt en ny etterforskning.

Nå er altså den nye etterforskningen ferdig, og oslopolitiet har snudd i sin vurdering av saken.

- Dette er helt som forventet. I denne saken burde det i utgangspunktet aldri ha vært tatt ut tiltale, sier mannens advokat Jon Wessel-Aas i en skriftlig uttalelse til flere medier.

- En belastning

Han påpeker at innholdet i plakatene aldri ble tolket fullt ut eller i sin rette kontekst. Det har Oslo politidistrikt gjort nå, mener forsvareren.

- At min klient i det hele tatt ble straffeforfulgt, og at det opprinnelig ble tatt ut tiltale, dertil av en inhabil statsadvokat, er beklagelig. Det har vært en belastning for min klient, og det har åpenbart også hatt en nedkjølende effekt på andre som har ønsket å ytre seg kritisk om makta, sier Wessel-Aas.

Nå havner saken på bordet til Hedmark og Oppland statsadvokater, som skal avgjøre om de vil følge forslaget om å henlegge.

ETTERLYST: En mann er tiltalt for hensynsløs atferd etter at han klistret opp «etterlyst»-plakater av politibetjent Jan Erik Bresil og statsadvokat Geir Evanger. Statsadvokaten som tok ut tiltale for plakater med bilder av NNPF-ledere er selv medlem av organisasjonen. Nå er saken avvist. Programleder: Jostein Sletten / Kommentator: Sondre Hansmark Vis mer

«Satirisk kritikk»

Mannen har hele tiden stått fast ved at motivet hans for å henge opp plakatene var «politisk ytring i form av satirisk kritikk av Norsk Narkotikapolitiforening».

Politiet har de siste åra fått massiv kritikk for sitt forhold til den private, ruspolitiske interesseorganisasjonen. I januar konkluderte et granskingsutvalg med at det har foregått svært problematisk samrøre mellom etaten og NNPF.

Politiadvokaten, som nå foreslår å henlegge saken, påpeker at plakatene ikke inneholder «uttalelser som er direkte hetsende eller sjikanerende». Han erkjenner samtidig at de kan «klart oppleves som ubehagelig for de som er avbildet».

Men:

«Plakatene kan imidlertid - i tråd med siktedes egen forklaring for retten - framstå satiriske, og inngår i konteksten av et dagsaktuelt politisk tema».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer