Foreslår å kalle opp dette toget etter Anne Frank: - Kontroversielt

25 navn i en kåring gjenstår - Anne Frank er en av dem.

NYTT TOG: De nye ICE 4-togene til Deutsche Bahn kommer på skinnene i desember. Innen den tid skal de få et nytt navn. Ett av navneforslagene, Anne Frank, vekker reaksjoner. Foto: BM für Verkehr und digitale Infrastruktur / Flickr
NYTT TOG: De nye ICE 4-togene til Deutsche Bahn kommer på skinnene i desember. Innen den tid skal de få et nytt navn. Ett av navneforslagene, Anne Frank, vekker reaksjoner. Foto: BM für Verkehr und digitale Infrastruktur / Flickr Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn har spurt sine kunder om forslag til hva de vil kalle det nye høyhastighetstoget ICE 4. En jury har valgt ut 25 navn, der ett av dem er holocaust-offeret Anne Frank, skriver nyhetsbyrået AFP.

Anne Frank-stiftelsen i Amsterdam mener at det vil føre til ny lidelse for de overlevende jødene fra andre verdenskrig.

- Kontroversielt

- Navnet er kontroversielt. En kombinasjon av Anne Frank og et tog gir et bilde av forfølgelse av jøder og deportasjoner under andre verdenskrig, sier Anne Frank-stiftelsen i en uttalelse, skriver AFP.

Anne Frank ble drept i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen under andre verdenskrig. Hennes dagbok har berørt en hel verden, hvor hun skildrer sitt eget og familiens liv mens de lever i skjul i et lite rom bak en bevegelig bokhylle i Prisengracht 263 i Amsterdam.

En jury valgte ut Frank, som én av 25 navn, av en liste på totalt 19 000 kandidater. Andre navn juryen har valgt ut er filosofen og forfatteren Karl Marx, fysikeren Albert Einstein og komponisten Ludwig van Beethoven.

Den tyske politikeren Iris Eberl fra det kristendemokratisk og konservative partiet CSU, skriver på Twitter at det «smakløst» av Deutsche Bahn å foreslå Anne Frank som et nytt navn på et tog, siden jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer med tog, skriver BBC.

Bild-journalist Julian Reichelt reagerer på det samme. Han skriver på Twitter:

- DB, som har begynt å navngi tog etter ofre som ble deportert av tog, starter med Anne Frank.

Beklager

Deutsche Bahn sier i en uttalelse at de ikke på noen måte ønsker skade minnet om Anne Frank ved å kalle opp et tog etter henne.

- DB ber om unnskyldning om noen ble såret. Forslaget kom fra våre kunder og engasjerte borgere, sier selskapet i en uttalelse, skriver AFP.

De sier videre at selskapet skal ta innover seg bekymringen fra publikum, og vil holde interne diskusjoner vedrørende navnet, med velsignelse fra jødiske organisasjoner, skriver nyhetsbyrået.

Navnet på det nye ICE 4-toget skal bestemmes før desember, for da kommer de nye togene på skinnene.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer