Foreslår å legge ned SAS

-SAS har utspilt sin rolle i skandinavisk luftfart og bør legges ned, mener framtredende svensk politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg i avisa Dagens Nyheter tar den svenske politikeren Anders Björck til orde for å legge ned SAS, og overlate selskapets ruter til mindre, privatiserte nasjonale selskap. Björk er visepresident i Riksdagen og medlem i Moderaternas partistyre.

Det at SAS drives av tre forskjellige land, mener Björk har ført til kraftige kostnadsøkninger.

- Med sin blanding av privat og statlig eierskap, tre lands sammenkokte lovgivning og 50 års monopoltenkning i ryggen, er det usannsynlig at SAS i sin nåværende form skulle bli et effektivt og konkurransedyktig selskap, skriver Björk.

Tar litt feil

Luftfartseksperten Bo Sehlberg mener at Björk har rett i at det er nødvendig å minske kostnadene kraftig og ta knekken på den gamle bedriftskulturen, som hindrer nødvendige innsparinger og rasjonaliseringer.

- SAS må redusere sine kostnader med 30-35 prosent, og få med seg personalet på innsparingen, sier Sehlberg.

- Men Björk tar helt feil når det gjelder å dele opp det skandinaviske flymarkedet på flere selskap, mener Sehlberg.

Naivt

Sven Cahier, som leder fagforeningen i SAS, protesterer mot Björks utspill.

- Anders Björk har et naivt syn på flybransjen. Nye selskap tar i så fall hånd om de store og lønnsomme rutene. Men hvem skal ta hånd om de mindre og ulønnsomme strekningene, spør Cahier.

- Hvis man vil ha et fullstendig luftfartssystem som dekker hele landet må man ha et stort flyselskap, mener fagforeningssjefen.