Foreslår å spare nødvaksiner

FHI foreslår å bygge opp et beredskapslager med Janssen-doser. Helseminister Bent Høie sier at det blir viktig å vurdere forslaget.

NØDVAKSINER: Dersom Norge skroter Janssen-vaksinen, foreslår FHI og direktør Stoltenberg å spare doser som kan brukes i nødstilfelle. Foto: Berit Roald / NTB
NØDVAKSINER: Dersom Norge skroter Janssen-vaksinen, foreslår FHI og direktør Stoltenberg å spare doser som kan brukes i nødstilfelle. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Innen kort tid vil regjeringen beslutte om hvorvidt Janssen-vaksinen skal tas inn i vaksinasjonsprogrammet. Dersom vaksinen skrotes i Norge, foreslår Folkehelseinstituttet å ta vare på Janssen-doser slik at de kan brukes i nødstilfelle.

«Folkehelseinstituttet foreslår imidlertid at det vurderes om Janssen-vaksinen vi har mottatt så langt, og det vi vil motta den nærmeste tiden, skal brukes til å bygge opp et beredskapslager i tilfelle det oppstår svikt i leveranser fra mRNA-produsentene eller en dramatisk forverret smittesituasjon», skriver FHI i sin rapport og fortsetter:

«Størrelsen på og varigheten av et slikt lager bør vurderes av FHI og besluttes av regjeringen».

Viktig å vurdere

Mandag opplyste både regjeringens ekspertutvalg og FHI at de anbefaler å ikke ta Janssen-vaksinen inn i det norske vaksinasjonsprogrammet. Dette som følge av forekomsten av de svært sjeldne og alvorlige bivirkningene man har registrert etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen. Vurderingene er også basert på smittesituasjonen i Norge, samt situasjonen knyttet til forsyning av vaksiner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer