Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreslår å strupe millionstøtte til Oslo Freedom Forum

Samtidig har venstrevridd tenketank drevet kampanje mot konferansen. - Det er et stramt budsjett, og vi kutter der vi kan kutte, sier Byrådet.

KAN MISTE STØTTE: Byrådet i Oslo foreslår å droppe å støtte konferansen Oslo Freedom Forum til neste år med 1,6 millioner. 2011-konferansen blir bare støttet med en mottakelse i Rådhuset til en verdi av 70 000 kroner. På bildet er noen av forumets deltakere i år: f.v.: E. Benjamin Skinner, Lidia Yusupova, (en tolk bak), Thor Halvorssen, Lubna al-Hussein, (tolk bak), Abdulkarim al-Khaiwani og Guadalupe Llori. Foto: Berit Roald / Scanpix
KAN MISTE STØTTE: Byrådet i Oslo foreslår å droppe å støtte konferansen Oslo Freedom Forum til neste år med 1,6 millioner. 2011-konferansen blir bare støttet med en mottakelse i Rådhuset til en verdi av 70 000 kroner. På bildet er noen av forumets deltakere i år: f.v.: E. Benjamin Skinner, Lidia Yusupova, (en tolk bak), Thor Halvorssen, Lubna al-Hussein, (tolk bak), Abdulkarim al-Khaiwani og Guadalupe Llori. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forretningsutvalget i Oslo kommune vedtok denne uka at kommunen gir menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum en mottakelse for opptil 200 gjester i Rådhuset 9. mai til neste år. Mottakelsen koster i alt 70 000 kroner, og dekkes av kommunen.

- Vi er både glade og beæret av å bli ønsket velkommen og støttet av Oslo i to år og ser fram til fremtidig samarbeid, sier Oslo Freedom Forum-grunnlegger Thor Halvorssen til Dagbladet.

Men etter det Dagbladet har fått opplyst fra sentrale politikere i Oslo kommune, har den venstrevridde tankesmien Manifest Analyse jobbet iherdig for å strupe støtten til konferansen.

Foreslår null i støtte - I fjor foreslo og vedtok Høyre, Frp, Venstre og KrF å bevilge 1,6 millioner kroner til konferansen, opplyser byrådssekretær Øystein Sundelin (H) ved Byrådlederens kontor til Dagbladet.

Men til neste år kommer det ingen penger fra Oslo kommune, om byrådets budsjettforslag for 2011 blir vedtatt av bystyret i desember.

- Grunnen til at det er foreslått å ikke gi nye penger er at det kuttes kraftig i alle goder og tjenester. Det er et stramt budsjett, og vi kutter der det er mulig å kutte, sier Sundelin.

- Positivt for Oslo Magnus Marsdal i Manifest Analyse er glad for at Byrådet har foreslått å strupe millionstøtte.

- Hvis Oslo kommune lar være å støtte Halvorssens forum, er det positivt for Oslos omdømme som fredsprishovedstad, mener han.

Han bekrefter overfor Dagbladet at de har sendt et skriv til norske organisasjoner og organer som har støttet Oslo Freedom Forum.

- Vi sendte Thor Halvorssens svar på kritikken i fjor, og vårt svar på hans svar i en samlet informasjonspakke til norske organisasjoner som Amnesty og andre involverte. Vi har gjort det for å få fram noen sider av Thor Halvorssens virksomhet som han ikke har vektlagt selv, sier Marsdal til Dagbladet.

- Norske menneskerettighets-organisasjoner bør være forsiktige med å låne bort troverdigheten til Thor Halvorssens virksomhet. Vi mener det er dumt å gi bort troverdigheten sin til Thor Halvorssen, sier han videre.

Marsdal og Manifest Analyse gikk sterkt ut mot Halvorssen og Oslo Freedom Forum og hevdet at tre av deltakerne på konferansen hadde støttet opp om militærkupp i Latin-Amerika.

MOTSTANDER AV KONFERANSEN: Magnus Marsdal mener det er bra for Oslos omdømme å strupe støtten. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.
MOTSTANDER AV KONFERANSEN: Magnus Marsdal mener det er bra for Oslos omdømme å strupe støtten. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet. Vis mer

- Vi mener det er feil å misbruke menneskerettighetsprinsippet og blande det med tilhengere av militærkupp. Det hører ikke sammen.

Skuffet over Marsdal Thor Halvorssen sier til Dagbladet at de uavhengig om de får støtte fra Oslo kommune eller ikke jobber for å gjøre neste års Oslo Freedom Forum enda bedre og mer effektiv enn de to foregående åra.

- Vi er både glade og beæret av å bli ønsket velkommen og støttet av Oslo i to år og ser fram til fremtidig samarbeid. Våre samarbeidspartnere til neste år er blant annet Amnesty International Norway, Civita, Human Rights House Foundation, Den norske Helsingforskomité og Paris-baserte FIDH, sier Halvorssen.

Han opplyser at blant deltakerne til neste års konferanse vil være minst to tidligere fredsprisvinnere Shirin Ebadi og José Ramos-Horta, i tillegg til at de har invitert Israels president og Palestinas statsminister.

Han mener det er trist at Manifest Analyse på nytt går til angrep på konferansen.

- Vi er skuffet over at lederen for en tankesmie i Oslo fortsetter å komme med påstander som er bevist oppspinn, i tillegg til at dem er overdrevet og/eller fabrikkert.

- Mest skuffende er det at Manifest Analyse virker å fokusere mer på oss enn på sitt eget formål. De har brukt mye tid og ressurser på å gå til angrep på en menneskerettighetskonferanse. Det er trist, mener han.

Thor Halvorssen ankommer i kveld Oslo for å fortsette forberedelsene til konferansen.

TRIST: Oslo Freedom Forum-grunnlegger Thor Halvorssen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
TRIST: Oslo Freedom Forum-grunnlegger Thor Halvorssen. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!