TIDOBLE:  Å tidoble bompengene for dieselbiler, kan være bedre enn å forby personbiler med dieselmotor, viser ny rapport.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TIDOBLE: Å tidoble bompengene for dieselbiler, kan være bedre enn å forby personbiler med dieselmotor, viser ny rapport. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Foreslår å tidoble bompengene for dieselbiler i Oslo

Kan være bedre enn å forby bruk av personbiler med dieselmotor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidobling av bompengene for dieselbiler på dager med høy luftforurensning kan redusere NO2-nivåene i Oslo med rundt 7 prosent, ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI).

En slik løsning vil være bedre enn å forby bruk av personbiler med dieselmotor på dager med høy luftforurensning i hovedstaden, konkluderer instituttet i en ny rapport. Årsaken er at et slikt forbud vil være langt dyrere for bilistene.

I oktober fant EFTA-domstolen Norge skyldig i brudd på reglene for luftkvalitet, fordi EUs grenseverdier for NO2 flere ganger har blitt overskredet.

Ifølge beregninger fra Norsk institutt for luftforskning må NO2-utslippene i hovedstaden ned med mellom 30 og 35 prosent dersom man skal være sikker på ikke å overskride grenseverdiene.

For å oppnå store reduksjoner trengs det også tiltak rettet mot tungtransport, ifølge TØI-rapporten. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram