Foreslår anti-organdonorkort

Nyretransplanterte Iver Neumann støtter forslag om at folk må reservere seg for å ikke være organdonorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går gikk den britiske legen Sir Liam Donaldson ut og krevde en ny organlovgiving i Storbritannia. Forslaget går blant annet ut på at man innfører en ordning der alle personer blir organdonorer med mindre de reserverer seg mot det. Forslaget har også blitt diskutert i Norge ved flere anledninger, men har møtt motstand både fra norske myndigheter og fra organisasjonen Stiftelsen Organdonasjon.

En av dem her til lands som støtter dette forslaget, er forsker Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Han fikk ny nyre for bare en måned siden, etter å ha ventet i flere måneder. Han ønsker at organdonasjon skal være en naturlig del av det å leve i det norske samfunnet.

– Poenget er at de fleste ikke vil tenke på dette, bortsett fra dem som vil reservere seg mot donasjon. Regelen vil være at organer går til felleskassa, sier han til Dagbladet.no.

Kan bruke anti-donorkort

Antall personer som utvikler nyresvikt øker i hele verden, også i Norge. Ventelistene for å få ny nyre har økt med 30 prosent, ifølge tall fra Den norske Lægeforening. Neumann var en av de heldige som fikk en ny nyre, men hvert år dør et titalls personer av å stå i kø for å få et nytt organ.

Neumann synes det bør være mulig å bruke en type kort for å reservere seg mot organdonasjon, omtrent som donorkortene i dag. Samtidig mener han at det må være full anledning til å reservere seg mot organdonasjon hvis man har religiøse eller andre grunner for at man ikke vil donere organer.

- Man kan legge ut kort for å reservere seg mot organdonasjon på apoteker og lignende, i stedet for kort for å registrere seg som donor, foreslår han.

I dag åpner loven for muligheter til å benytte organer fra avdøde til transplantasjoner uten at det foreligger tillatelse fra avdøde eller pårørende. Men i praksis gjøres dette ikke lenger i Norge, ifølge Stiftelsen organdonasjon, som er negative til at man må registrere seg mot organdonasjon.

I går beskrev stiftelsens daglige leder Hege Lundin Kuhle forslaget som «desperat» i Dagbladet.no. Stiftelsen har folkeopplysning som sitt hovedvirkemiddel for å skaffe flere donorer, mens Neumann tror det er viktig å ikke gjøre noe stort tema ut av donasjon.

– Det er jo ikke mange organer det er snakk om. Men i dag er vi ikke i nærheten av å skaffe så mange som trengs, sier Neumann.

Land som Østerrike og Belgia, som er på Europa-toppen når det gjelder organdonasjon, har innført lignende systemer der man må registrere seg mot organdonasjon.

Norske myndigheter har stilt seg negative til forslaget fordi det etter at registeret ble innført, bare var 1,75 prosent som hadde reservert seg mot organdonasjon. Dette er langt lavere enn andelen som normalt reserverer seg mot donasjon ved direkte forespørsel, og derfor kan ikke forslaget anbefales, er begrunnelsen i en offentlig utredning om temaet fra 2001. Da regelverket for organdonasjon ble revidert i 2005, ble forslaget heller ikke tatt til følge.

– Blir bedre for pårørende

Neumann får støtte fra Bengt Eidem, mye omtalt kreftpasient og politiker som blant annet har opprettet nettstedet vilduhjelpe.com for å rekruttere nye blodgivere og beinmargsdonorer. Han kjenner følelsen av å måtte vente på livreddende behandling.

– Jeg har vært i situasjonen med å vente på en donor selv, og unner ikke folk det helvetet det er psykisk og fysisk. Jeg har veldig stor sympati for dette forslaget, sier Eidem til Dagbladet.no.

Han ønsker også et system der man aktivt må reservere seg mot å være organdonor, og tror Neumanns forslag om et anti-donorkort kan fungere.

Eidem mener forslaget letter påkjenningen på de pårørende når de finner ut at den aktuelle donoren er livstruende skadd. Ifølge statistikk fra Den norske Lægeforening går det i gjennomsnitt 17 sekunder fra pårørende blir informert om tilstanden til en pasient, før de blir spurt om de kan tenke seg å donere organer.

– Å presse på pårørende denne avgjørelsen, synes jeg er uverdig, og et overgrep mot pårørende som er i sjokk og sorg. Slik flytter vi denne avgjørelsen vekk fra akuttmottakene og inn i stua til folk, sier Eidem.

Må ha nye virkemidler

Eidem mener dagens strategi for å rekruttere flere organdonorer ikke fungerer optimalt, og er utålmodig for å få vurdert nye forslag rundt regelverket.

Iver Neumann mener det må drastiske virkemidler til for å få flere organer til dødssyke nordmenn.

– Vi har bare to muligheter: Det ene er å legge om det nasjonale regelverket, det andre er å begynne å importere organer som nyrer fra andre land, sier han.

Vil du automatisk bli oppført som organdonor? Diskuter her!

FORESLÅR AT ALLE BLIR ORGANDONORER: Forslaget fra britisk lege i går møter både motstand og medhold i Norge.
VIL GJØRE AT ALLE AUTOMATISK ER ORGANDONORER: Forsker Iver B. Neumann sto selv i kø for å få ny nyre.
SYMPATISK TIL FORSLAGET: Tidligere kreftpasient Bengt Eidem tar også til orde for nye regler for organdonasjon.