Foreslår at Norge gir 1 milliard til romfolk

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) er forferdet over hvor lite EØS-midler som ender opp til fordel for romfolk.

VIL HJELPE: Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
VIL HJELPE: Oslo-ordfører Fabian Stang. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I forrige uke skrev Aftenposten at kun 1,1 million kroner av de 730 millioner kronene som Norge ga til Romania via EØS-midlene i perioden 2007-2011, gikk til tiltak direkte rettet mot romfolk. Stang sier til avisen at dette er alvorlig og at han blir flau på Norges vegne. Derfor foreslår han nå at Norge bruker 1 milliard kroner til prosjekter for romfolk i Romania. Pengene skal ikke være del av EØS-midlene.

- Vi må sørge for at de midlene vi setter av, virkelig blir brukt etter intensjonen. I tillegg til at frivillige organisasjoner kan være samarbeidspartnere, ser jeg for meg at man også kan trekke på næringslivet, sier Stang til Aftenposten.

Han mener Statoil kan være en mulig aktuell kandidat fordi selskapet har internasjonal erfaring og er opptatt av sosialt ansvar. Statoil ønsker ikke å kommentere saken uten å ha fått anledning til å se nærmere på Stangs forslag.

Oslo-ordføreren mener milliardprosjektet er noe en borgerlig regjering kan stå inne for. Men dagens regjering synes ikke forslaget har noe for seg.

Statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet opplyser at regjeringen allerede har vedtatt å gi 300 millioner EØS-kroner til konkrete romfolk-prosjekter. Videre legger hun til at Romania og Bulgaria ikke er utviklingsland og at Norge derfor ikke kan bruke bistandspenger i disse landene. (NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer