POSITIV TIL NAVNEBYTTE: Flere SV-topper, deriblant Bård Vegar Solhjell, synes Sosialistisk Folkeparti er et mer folkelig navn. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
POSITIV TIL NAVNEBYTTE: Flere SV-topper, deriblant Bård Vegar Solhjell, synes Sosialistisk Folkeparti er et mer folkelig navn. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Foreslår at SV bytter navn til Sosialistisk Folkeparti

Solhjell åpen for navneendring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder i Sosialistisk Ungdom, Olav Magnus Linge, foreslår at Sosialistisk Venstreparti (SV) skifter navn til Sosialistisk Folkeparti, som partiet het da det ble stiftet i 1961.

Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell, er en av dem som er åpen for å diskutere navneendring.

- Jeg er positiv til forslaget. Sosialistisk Folkeparti er et mer folkelig navn en Sosialistisk Venstreparti. Det ville også hentet opp i seg en del av SF-tradisjonen. Men et navnebytte kan ikke bare være et navnebytte. Det må være en del av en større politisk fornyelse, sier Solhjell til Ny Tid.

Navnet Sosialistisk Venstreparti stammer fra samlingskongressen i Trondheim i 1975 da SF ble nedlagt. Under denne kongressen slo SF, Ap-utbrytere, deler av NKP og uavhengige sosialister seg sammen til SV.

SVs første partisekretær, historiker Svein Skotheim, sier han er åpen for nye løsninger.

- Jeg har aldri likt SV-navnet noe spesielt godt. Det var Reidar T. Larsen som fikk gjennom SV-navnet, forteller Skotheim.

Larsen gikk fra NKP inn i nye SV, men meldte seg ut igjen etter SV-støtte til NATO-bombing av Milosevic-regimet i 1999.

- Vår målsetting i 1975 var jo å samle alle fraksjonene under ett navn. Jeg kan ikke huske om det var jeg som kom opp med forslag om Sosialistisk Venstreparti. Men det var jo et naturlig valg. Det skulle fortelle at det var et sosialistisk samlingsparti på venstresiden, forteller 88-årige Reidar T. Larsen til Ny Tid.

(NTB)