Foreslår blåsenekt

Du skal kunne nekte å blåse dersom du blir stoppet i promillekontroll, foreslår Politimetodeutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag sier veitrafikkloven at hvem som helst kan vinkes inn til promillekontroll, og pålegges å blåse i et alkometer. Dersom du nekter, kan politiet ta deg med for å avlegge blodprøve. Det trenger ikke foreligge konkrete mistanker om promillekjøring.

I går la Politimetodeutvalget fram et helt nytt forslag for Justis- og politidepartementet. Utvalget foreslår å gi bilister rett til å nekte å promilleblåse på politiets kommando, skriver VG.

Vil ha minstekrav

Bakgrunnen for det nye forslaget er at utvalget mener at bruk av blåsetest i promillekontroller kan være i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

- Utvalgets flertall er meget kritisk til stikkprøvekontroller, og foreslår å innføre et mistankekrav for at politiet skal kunne gjennomføre alkotest, skriver Politimetodeutvalget i sin utredning.

De mener at blåsenekt ikke er tilstrekkelig til å tvinge tilfeldige bilister til å ta blodprøve. Utvalget mener det må foreligge en konkret mistanke om at sjåføren er påvirket - for eksempel gjennom lukt, oppførsel eller røde øyne - for at politiet skal kunne tvinge gjennom alkotest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer