Foreslår blåsenekt

Du skal kunne nekte å blåse dersom du blir stoppet i promillekontroll, foreslår Politimetodeutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag sier veitrafikkloven at hvem som helst kan vinkes inn til promillekontroll, og pålegges å blåse i et alkometer. Dersom du nekter, kan politiet ta deg med for å avlegge blodprøve. Det trenger ikke foreligge konkrete mistanker om promillekjøring.

I går la Politimetodeutvalget fram et helt nytt forslag for Justis- og politidepartementet. Utvalget foreslår å gi bilister rett til å nekte å promilleblåse på politiets kommando, skriver VG.

Vil ha minstekrav

Bakgrunnen for det nye forslaget er at utvalget mener at bruk av blåsetest i promillekontroller kan være i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

- Utvalgets flertall er meget kritisk til stikkprøvekontroller, og foreslår å innføre et mistankekrav for at politiet skal kunne gjennomføre alkotest, skriver Politimetodeutvalget i sin utredning.

De mener at blåsenekt ikke er tilstrekkelig til å tvinge tilfeldige bilister til å ta blodprøve. Utvalget mener det må foreligge en konkret mistanke om at sjåføren er påvirket - for eksempel gjennom lukt, oppførsel eller røde øyne - for at politiet skal kunne tvinge gjennom alkotest.

- Med dagens bestemmelse kan blåsenekt brukes som et argument for at sjåføren framstilles for blodprøve. Det blir en straff som er problematisk i forhold til EMK, sier førstelagmann Odd Jarl Pedersen, som leder utvalget, til avisa.

Utvalget synes det er helt greit at politiet foretar stikkontroller, men mener det må kreves mer enn politifolks ubegrunnede mistanke for å tvinge gjennom alkotest.

Reagerer

Motorførernes Avholdsforbund er blant de som reagerer sterkt på forslaget.

- Hvis man kan nekte blåseprøve, forsvinner hele vitsen med promillekontroller, sier informasjonssjef Petter Gurskevik.

Også Trygg Trafikk stusser over forslaget. Direktør Leif A. Ellevset synes det høres «veldig rart» ut, og sier til VG at han ikke skjønner hvorfor utvalget finner grunn til å endre praksis.

NEKTET IKKE: Samferdselsminister Torild Skogsholm var med å teste en ny type alkometer i fjor.