Foreslår egen domstol for barnemisbruk

På grunn av de mange henleggelsene av saker som gjelder overgrep mot barn, foreslår Nasjonalforeningen for folkehelsen å opprette en egen domstol som bare behandler slike saker. Målet er å styrke seksuelt misbrukte barns rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil fremme ideen om en slik ny domstol under en stor konferanse om seksuelle overgrep mot barn, som skal holdes i Norge i mai, skriver Dagsavisen.

Utgangspunktet til Nasjonalforeningen for folkehelsen er at dagens ordninger, med politietterforskning og etterfølgende rettssaker, ikke fungerer godt nok.

- Alternativer

- Vi ønsker å reise en høyst nødvendig debatt om mulige alternativer, sier fagkonsulent Anne Cathrine Seland ved Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er ideens opphavskvinne.

- Ofte dreier det seg om ting som har skjedd mellom to personer, en voksen og et barn. Hvis overgriperen da ikke innrømmer skyld, kan det være vanskelig å bevise hva som har skjedd, sier Seland.

Erkjennelsen av dette har fått Nasjonalforeningen for folkehelsen til å vurdere andre lands metoder, som Giaretto-modellen som benyttes i USA. Under konferansen vil Nasjonalforeningen for folkehelsen presentere hvordan denne behandlingsmodellen praktiseres i California.

Behandlings-dom

Utgangspunktet er en familierett, som griper inn med en gang det oppstår mistanke om seksuelle overgrep. Denne domstolen kan så «dømme» hele familien til behandling hos terapeuter. Terapeutene tar seg både av barna som kan ha blitt utsatt for overgrep og de eventuelle overgriperne. I løpet av tre måneder vil terapeutene finne ut om det virkelig har skjedd noe, ifølge Seland.

I en slik behandlingssituasjon mener Nasjonalforeningen for folkehelsen at overgripere i større grad vil erkjenne skyld enn i en rettssal. Dette kan legge grunnlaget for videre oppfølging og behandling, noe som igjen kan redusere risikoen for nye overgrep.

(NTB)