Mandag mottok Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) rapporten «Fellesskapets sykehus. Styring, finansiering, samhandling og ledelse» fra sykehusutvalget.
Rapporten ser på erfaringene med dagens styring og organisering av sykehusene og helseforetaksmodellen.
Blant utvalgets forslag er:
- Å gjøre rammefinansiering av sykehusene til et hovedprinsipp.
- Mer gunstig finansiering når sykehus skal bygges.
- Bedre samspill mellom kommunehelsetjenesten og sykehus.
- Større demokratisk medvirkning.

- Det gjør fortsatt vondt
Konkluderes før jul
- Vi har nå fått en grundig og god utredning. Jeg er glad for at utvalget er samstemte om en rekke forslag som kan bidra til å styrke vår felles helsetjenestene ved å gjøre styringen i helseforetaksmodellen bedre, sier Kjerkol.
- Det er over 20 år siden helseforetaksmodellen ble innført. Regjeringen er åpen for å gjøre flere endringer sånn at vi treffer å ssamfunnets forventninger og behov, fortsetter Kjerkol.
Hun understreker at det er stort engasjement rundt hvordan sykehusene styres og driftes, men understreker at forslagene til endringer spriker i mange ulike retninger. Nå håper hun denne utredningen vil bidra positivt i debatten.
Utredningen vil bli sendt på høring i dag.

Vil endre alt
- Jeg ser fram til gode høringsinnspill. De endelige forslagene fra regjeringen vil bli presentert i Nasjonal helse- og samhandlingsplan som skal legges fram for Stortinget før jul, fortsetter Kjerkol.
Utvalget mener også at det kan være grunn til å gjøre nye vurderinger av planlagte prosjekter for nye sykehus. De foreslår blant annet å se på dimensjoneringen på nytt.
«Det er risiko for at nye sykehusbygg blir planlagt og dimensjonert ut fra hva man på kort sikt tror lar seg realisere innenfor eksisterende økonomiske rammer og planforutsetninger. Dette kan føre til at nye bygg ikke blir dimensjonert ut fra hva som reelt sett er behovet eller ønskelig i et langsiktig perspektiv», skriver utvalget ifølge VG.
- Mindre markedstenkning
Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener utvalget foreslår flere spennende forbedringer av helseforetaksmodellen, sier Hans Inge Myrvold, helsepolitisk talsperson for Senterpartiet.
Han sier at regjeringspartiene vil ha mindre markedstenkning, mer stedlig ledelse og ta mer demokratisk styring over helseforetakene.
- Vi må sikre pasientene likeverdige helsetjenester, uavhengig av pengeboka og hvor du bor. Derfor ønsker vi endringer velkommen, for å redusere markedstenkning og gi mer tillit til fagfolkene, sier Cecilie Myrseth, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

- Lurer velgerne
Mer lokalt lederskap
Hun mener forslagene om finansiering og innstramming for å hindre privatisering er særlig spennende.
- Hovedutfordringen i helsetjenesten er bemanningen, organiseringen og styringen må være til hjelp og ikke til hinder for å finne gode løsninger, fortsetter hun.
Sykehusutvalget anbefaler blant annet at lokale folkevalgte skal utpeke et antall av medlemmene i styrene i helseforetakene.
- Sykehusutvalget peker på flere interessante løsninger på hvordan vi skal bygge en helsetjeneste for hele landet, som sikrer likeverdige helsetjenester og grunnleggende beredskap. Dette sikres gjennom at de lokale sykehusene må få en «grunnmur», med lokalt ansvar og lederskap. Kommuner og fylkeskommuner må få være med på å utforme helsetjenestene i sine områder. Særlig må samhandlingen mellom sykehus og kommunehelsetjenesten bli bedre for utskrivningsklare pasienter, sier Myrvold.
I motsetning til Ap, har Sp vært motstander av helseforetaksmodellen siden den ble vedtatt i 2001. Denne utredningen var en del av enigheten mellom de to partiene i Hurdalsplattformen.
Jubler
LHL er glad for mange av endringene som foreslås av utvalget.
- På vegne av pasientene opplever vi alt for ofte at politikere skyver ansvaret for beslutninger over på styrene i foretakene. LHL er glad for at det slås klart fast at ansvaret ligger hos helseministeren og Stortinget. Vi trenger politikere som står i vanskelige valg og som står ansvarlig overfor velgerne. Det er avgjørende for tillit til det politiske systemet, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL.
Han unedrstreker at i dag sparer sykehusene penger på pasientbehandling for å finansiere nye sykehusbygg.
- Utvalgets forslag om å gi helseforetakene økte økonomiske muskler for investering i sykehusbygg er nødvendig. Det nye forslaget vil gi bedre behandling for dagens pasienter og sørge for nødvendige investeringer. For nåværende og fremtidige pasienter er det gledelig, sier Jahren.