SPENT SITUASJON: Thailandsk opprørspoliti følger nyhetene via en mobiltelefon ved regjeringskvartalet. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB Scanpix
SPENT SITUASJON: Thailandsk opprørspoliti følger nyhetene via en mobiltelefon ved regjeringskvartalet. Foto: Chaiwat Subprasom / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Foreslår folkeavstemning i Thailand

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra foreslår at en folkeavstemning skal avgjøre om hun skal fortsette eller ikke. Samtidig trekker det største opposisjonspartiet alle sine representanter ut av nasjonalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann for Demokratipartiet, Chavanond Intarakom, sier søndag at partiets parlamentarikere formelt vil trekke seg så fort det praktisk lar seg gjøre. Målet er trolig å tvinge gjennom en oppløsning av nasjonalforsamlingen og dermed også nyvalg.

Tidligere på søndagen foreslo statsminister Shinawatra at thaiene skal få avgjøre hennes framtid i en folkeavstemning, og at hun vil rette seg etter resultatet av den.

- Jeg er villig til å lytte til forslagene fra demonstrantene. Jeg er ikke avhengig av denne tittelen. Jeg er rede til å gå av og oppløse nasjonalforsamlingen dersom det er det flertallet av det thailandske folket vil, sa hun i en TV-sendt kunngjøring søndag.

Siste massemønstring Thailand har i flere uker vært preget av store demonstrasjoner mot Shinawatra, der titusenvis av demonstranter har okkupert regjeringsbygninger og krevd at hun må gå av. Shinawatra har foreløpig nektet å etterkomme kravet og viser til at hun er lovlig valgt.

Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban oppfordrer til en siste massedemonstrasjon mandag, men sier samtidig at han nå vil gi opp dersom man da ikke klarer å få Shinawatra til å gå av.

Dersom det skulle bli skrevet ut nyvalg, vil trolig Shinawatra og hennes parti komme til makten igjen, noe også Suthep er klar over.

Han har derfor tidligere tatt til orde for at det bør etableres et eget folkeråd, der «gode mennesker» skal utnevnes til å erstatte regjeringen.

Korrupsjonsdømt bror Yingluck Shinawatra er lillesøsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som er dømt for korrupsjon.

Demonstrantene mener at Yingluck styrer landet under sterk innflytelse av sin bror, som lever i eksil.

Protestene begynte etter at regjeringen i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Forslaget ville gitt Thaksin Shinawatra anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone en to års dom for maktmisbruk og korrupsjon.

(NTB)

REDE TIL Å GÅ AV:  - Jeg er villig til å lytte til forslagene fra demonstrantene. Jeg er ikke avhengig av denne tittelen, sier statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix
REDE TIL Å GÅ AV: - Jeg er villig til å lytte til forslagene fra demonstrantene. Jeg er ikke avhengig av denne tittelen, sier statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Scanpix Vis mer