Foreslår fullstendig judisiell observasjon av Manshaus

Det betyr at det eventuelt gjennomføres en mer omfattende vurdering av 21-åringen.

FORESLÅR FULL VURDERING: Det anbefales en fullstendig judisiell observasjon av terror- og drapssiktede Philip Manshaus. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FORESLÅR FULL VURDERING: Det anbefales en fullstendig judisiell observasjon av terror- og drapssiktede Philip Manshaus. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

Det opplyser Oslopolitiet i en pressemelding tirsdag.

De har mottatt den foreløpige rettspsykiatriske erklæringen på terror- og drapssiktede Philip Manshaus. I konklusjonen framgår det at det anbefales en fullstendig judisiell observasjon.

- Observasjonen vil bli utført av to sakkyndige som oppnevnes av Oslo tingrett. Arbeidet med å finne sakkyndige er igangsatt og det forventes en avklaring i løpet av neste uke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

I samtalen med den sakkyndige i den prejudisielle observasjonen har Manshaus kommet med flere detaljer i saken, opplyser politiet. Disse detaljene vil imidlertid ikke bli kommentert nå.

Mandag ble det kjent at Manshaus godtar ytterligere to ukers isolering.

Manshaus nekter straffskyld, men erkjenner de faktiske forhold han er siktet for: drapet på stesøstera og terrorforsøket i moskeen.

I kjennelsen etter fengslingsmøtet for to uker siden, kom det fram at retten mener det er reell og konkret fare for at Manshaus ville forsøkt å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige dersom han ble løslatt. Retten fryktet også nye angrep.

21-åringen er siktet for terror etter skytingen i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag 10. august. Før han angrep moskeen med flere våpen, drepte han sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka.

Politiet har sikret seg en rekke bevis mot 21-åringen. Dette inkluderer et GoPro-kamera som Manshaus skal ha hatt på seg, og som filmet angrepet mot moskeen.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Manshaus' forsvarer Unni Fries.