Foreslår fullstendig judisiell observasjon av Manshaus

Det betyr at det eventuelt gjennomføres en mer omfattende vurdering av 21-åringen.

<strong>FORESLÅR FULL VURDERING:</strong> Det anbefales en fullstendig judisiell observasjon av terror- og drapssiktede Philip Manshaus. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
FORESLÅR FULL VURDERING: Det anbefales en fullstendig judisiell observasjon av terror- og drapssiktede Philip Manshaus. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser Oslopolitiet i en pressemelding tirsdag.

De har mottatt den foreløpige rettspsykiatriske erklæringen på terror- og drapssiktede Philip Manshaus. I konklusjonen framgår det at det anbefales en fullstendig judisiell observasjon.

- Observasjonen vil bli utført av to sakkyndige som oppnevnes av Oslo tingrett. Arbeidet med å finne sakkyndige er igangsatt og det forventes en avklaring i løpet av neste uke, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Judisiell observasjon

  • En judisiell observasjon er en rettspsykiatrisk undersøkelse som vanligvis foretas av to sakkyndige.
  • De sakkyndige blir oppnevnt av retten etter begjæring fra påtalemyndigheten.
  • Hensikten med observasjonen er å avklare om en siktet var i en psykisk tilstand på gjerningstidspunktet som kan føre til straffrihet.
  • De sakkyndige avgir sin erklæring til retten.
    Kilde: snl.no (NTB)

I samtalen med den sakkyndige i den prejudisielle observasjonen har Manshaus kommet med flere detaljer i saken, opplyser politiet. Disse detaljene vil imidlertid ikke bli kommentert nå.

Mandag ble det kjent at Manshaus godtar ytterligere to ukers isolering.

Manshaus nekter straffskyld, men erkjenner de faktiske forhold han er siktet for: drapet på stesøstera og terrorforsøket i moskeen.

I kjennelsen etter fengslingsmøtet for to uker siden, kom det fram at retten mener det er reell og konkret fare for at Manshaus ville forsøkt å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige dersom han ble løslatt. Retten fryktet også nye angrep.

21-åringen er siktet for terror etter skytingen i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag 10. august. Før han angrep moskeen med flere våpen, drepte han sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka.

Politiet har sikret seg en rekke bevis mot 21-åringen. Dette inkluderer et GoPro-kamera som Manshaus skal ha hatt på seg, og som filmet angrepet mot moskeen.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Manshaus' forsvarer Unni Fries.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer