BEREDSKAP: Forsvarssjefen vil ha Garden som hovedstadsberedskap. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
BEREDSKAP: Forsvarssjefen vil ha Garden som hovedstadsberedskap. Foto: Jon Eeg / SCANPIXVis mer

Foreslår Garden som hovedstadsberedskap

Forsvarssjef Harald Sunde mener kongens vakter må endre sine gjøremål etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarssjef Harald Sunde mener at gardistene stasjonert på Huseby leir i Oslo også blir hovedstadsberedskap etter 22. juli.

- Vi har en lett infantrigruppe i form av Garden på Huseby leir. De har ansvar for å vokte kongen, men jeg foreslår at de også blir en hovedstadsberedskap sett i lys av hendelsene 22. juli, i tillegg til Heimevernet, sa Sunde i dag.

- Tilgjengeligheten kunne vært bedre Forslaget ble kjent under pressekonferansen der forsvarssjef Harald Sunde overleverte sitt fagmilitære råd til ny langtidsplan for Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth Eide.

Forsvaret gjorde seg flere erfaringer i forbindelse med terroren 22. juli, forteller Sunde.

- Anmodningene til Forsvaret ble svart på kortere tid enn den beredskapstiden vi har, men vi erfarte at tilgjengeligheten kunne vært bedre.

Sunde sier at Heimevernet fremdeles er under utvikling, og at Garden må være en rask beredskapstid som fyller gapet for heimevernets beredskapstid.

- Vi vil gi områdestrukturen konkrete oppdrag, slik at heimevernssoldater trener på de objektene de skal beskytte. Vi må ha noen styrker som ikke er knyttet til objekt, men som kan rykke ut og gjøre innsats i sitt distrikt. Vi ser behov for dette etter 22. juli, sier han.

- Vi vil foreslå en regionalisering med ulike distrikter. Dette kan gjøres for å gjøre Heimevernet mer effektivt og øke evne til innsats. Vi mener det bør bli færre Heimevernssoldater. Vi har 45 000 i dag, og vi mener vi vil nå san samme ambisjonen med 30 000. Det vil gjøre de vi har mer effektive.

Nye løsninger Han foreslår også økt operativ evne for hele Hæren ledet av en ny bataljonsordning. Troms bataljon foreslås opprettet, som det skal rekrutteres til på samme måte som Telemark bataljon.

- Våre forslag vil gi oss evne til innsats i hele systemet ledet av en ny sammensydd brigade. Vi vil reagere mer robust, og forsterker det med å slå sammen flere bataljoner til få. 

Han mener verneplikten er fundamental i det norske Forsvaret.

- Vi rekrutterer fra det brede lag av folket. Vi har sesjonering som gjør at vi får de beste. Det er mange som søker seg inn, og de unge er bevisste på hva de vil gjøre, sa han.