Foreslår grønnere bilavgifter for å blidgjøre Venstre

Hans Andreas Limi (Frp) vil ha billigere hybrid- og lavutslipp-biler.

Frp-treff: Hans Andreas Limi er på Frp´s høstkonferanse i Sandefjord. Her går praten om hvordan og hvor mye regjeringen kan komme sentrumspartiene i møte. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Frp-treff: Hans Andreas Limi er på Frp´s høstkonferanse i Sandefjord. Her går praten om hvordan og hvor mye regjeringen kan komme sentrumspartiene i møte. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Denne helgen er stort og smått i Fremskritspartiet samlet i Sandefjord for å oppsummere ett års regjeringsmakt, og for å se fram mot kommunevalget neste år. Partileder Siv Jensen brukte talen sin til blant annet å gå gjennom budsjettet og snakke om forhandlingene Høyre og Frp nå står overfor med Krf og Venstre.

- Det er begeistring. De er stolte, fornøyde og ser godt Frp-fotavtrykket i budsjettet. Jeg har sagt hele tiden at vi skal inn i forhandlinger og at vi er en mindretallsregjering. De kloke folkene her skjønner at vi må gi og ta for å komme i mål, sier Siv Jensen til Dagbladet i pausen etter talen.

Venstre har kalt budsjettforslagets manglende miljøprofil en provokasjon, blant annet på grunn av kutt i vektavgiften på biler. En av de som skal forhandle for Frp i Stortinget er finanskomitémedlem Hans Andreas Limi. Han har allerede tanker om hvordan budsjettforslaget kan skrus mot Venstre.

Ny beregning
I dag er co2-utslipp, motorstyrke og vekt grunnlaget for å beregne engangsavgift på biler som førstegangsregistreres i Norge. Limi foreslår å vri dette mot at hele eller mer av avgiften beregnes ut fra co2-utslippet.

- Dette vil føre til at tunge og sikre biler blir billigere dersom de forurenser lite. Samtidig vil det premiere hybridbiler og andre biler med lavt utslipp, sier han.

Biler med høyt drivstofforbruk og umoderne motorteknologi vil bli dyrere. Limi håper at en slik omlegging også kan framskynde en utskifting av bilparken.

- Selv om vi i Norge har fått mange flere el-biler på veiene enn i Sverige, så er utslippene fra bilparken der redusert like mye som i Norge. Det skyldes at deres lave bilavgifter gjør at bilparken er mye nyere, sier Limi.

Blåblått budsjett Finansminister Siv Jensen la fram statsbudsjettet onsdag. Tre dager senere vil ikke være med på å diskutere konkrete endringsforslag.

- Det er fint at det sparkes interessante ideer opp i luften, men jeg tror jeg er den siste som skal gjøre det. Nå har jeg akkurat lagt fram budsjettet og det er alvorlig ment. Vi må finne løsninger med Venstre og Krf, men det vil jeg ikke gjøre i Dagbladet, sier hun.

Hun er ikke med på at budsjettforslaget er så miljø-fiendtlig som Venstre skal ha det til.

- Det er allerede mye godt klima og miljøarbeid i dette budsjettet selv om jeg hører at noen sier det motsatte. Det er et mye mer omfattende klimabudsjett en noe som er lagt fram før. Vi har gjort tiltak på alle sektorer, men det er åpenbart slik at mye vil ha mer, sier hun.

En av Limis forhandlingsmotparter i Stortinget vil bli Venstres Terje Breivik.

- Jeg har lært Limi på kjenne som en svært løsningsorientert politiker. Med alle forbehold så høres dette ut som et forslag som det er verd å vurdere, sier han.

Han sier det viktige er å gjøre det attraktivt å ta miljøvennlige valg, ikke at bilhold samlet sett blir dyrere. Breivik kommer også med et spark til regjeringen som Venstre anklager for å ha glemt samarbeidsavtalen.

- Jeg synes det er veldig bra at forhandlerne til regjeringspartiene nå tar ansvar og gjør den jobben som regjeringen har gjort unødvendig vanskelig ved å presentere et helt blåblått statsbudsjett, sier han.

Partitreff: Hele partiledelsen og alle Frp-statsråder er i Sandefjord for å møte grasrota i partiet på Frps høstkonferanse. Her er Siv Jensen, Per Sandberg og Gjermund Hagesæter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Partitreff: Hele partiledelsen og alle Frp-statsråder er i Sandefjord for å møte grasrota i partiet på Frps høstkonferanse. Her er Siv Jensen, Per Sandberg og Gjermund Hagesæter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer