Foreslår kontroversiell polplan

Forskere foreslår å senke temperaturen på Nord- og Sydpolen ved bruk av en kontroversiell metode.

KLIMAENDRINGER: Polene varmes opp - og en gruppe forskere kommer nå med storstilt, og oppsiktsvekkende, plan for å kjøle dem ned. Foto: Nasa / Reuters / NTB
KLIMAENDRINGER: Polene varmes opp - og en gruppe forskere kommer nå med storstilt, og oppsiktsvekkende, plan for å kjøle dem ned. Foto: Nasa / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

De globale klimaendringene har ført til store endringer i Arktis, områdene rundt Nordpolen. Isbreene og snødekket minker, noe som fører til ny vegetasjon og et skifte i livsvilkårene for mange dyr. Og endringene som skjer her, gir utslag for vær og klima andre steder på jorda.

Det samme skjer i Antarktis, områdene rundt Sydpolen. Sørishavet varmes opp i betydelig grad, noe som påvirker havsirkulasjonen – som igjen gir utslag for varmedistribusjonen i verdenshavene.

Nå foreslår en gruppe forskere ved universitetet Yale å fryse ned polene ved bruk av en kontroversiell metode – og 125 militære tankfly står sentralt i tankegangen:

De mener at flyene kan fly over områdene og spraye aerosolpartikler, som blant annet reflekterer solstråling, ut i atmosfæren. Det kan, ifølge dem, bidra til å «skru ned» temperaturen.

Det vil imidlertid kreve 175 000 flyginger i året for å få effekt, skriver Sky News. Og det vil på sin side føre til enorme CO₂-utslipp, som blir trukket fram som den mest sentrale drivhusgassen bak klimaendringene.

OVERRASKER: Simon Kofe holdt tale under et klimatoppmøte. Han gjorde det i full dress med vann opp til knærne for å få fram poenget om at havet stiger. Video: Youtube / Simon Kofe Vis mer

En tidligere sjefforsker for de britiske myndighetene, grunnleggeren av Center for Climate Repair (CCR) ved universitetet Cambridge, sir David King, støtter likevel forslaget.

- Ideen er å kjøpe tid mens vi reduserer klimagassutslippene så fort vi kan, sier han til Sky – og framholder at det ikke er kortsiktig tenkt.

Hans kollega ved CCR, doktor Shaun Fitzgerald, sier at bruken av tankflyene ikke ville vært optimalt, men:

- Vi bekymrer oss for klimaendringene vi ser nå. Det er nå det haster før det er for seint, sier han til kanalen.

Det skal imidlertid mye til for at planen forskerne foreslår blir gjennomført, da det ville krevd bred internasjonal enighet. Og prislappen ville vært enorm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer