Foreslår lavalder for giftermål

Et utvalg i Arbeiderpartiet foreslår å innføre 21 års aldersgrense for familiegjenforening. I praksis betyr dette en grense for giftermål mellom nordmenn og utlendinger ved at de ikke kan bo i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget legges ifølge Dagsavisen fram for landsstyret i partiet torsdag. Utvalget ber også partiet vurdere en 24 års aldersgrense, slik Danmark har. Det skal være dissens i utvalget om disse forslagene.

Dersom forslaget gjennomføres, betyr det at norske statsborgere under aldersgrensen som gifter seg med utlendinger ikke kan leve sammen med ektefellen i Norge. Tilsvarende om en nordmann ønsker å gifte seg med en utlending som er under aldersgrensen.

I Danmark har aldersgrensen på 24 år ført til at over 1.000 par der den ene ektefellen er for ung har flyttet til Sverige eller et annet land.

Arbeidsgruppa i Ap har vurdert innvandrings- og integreringspolitikken. Begrunnelsen for forslaget om en minstealder for familiegjenforening er å hindre tvangsekteskap mellom unge med minoritetsbakgrunn.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Knut Storberget, har sittet i utvalget. Han er skeptisk til en slik aldersgrense.

- Jeg er enig med den svenske regjeringen og den svenske justisministeren som har argumentert mot et slik forslag fordi de mener det er brudd på menneskerettighetene, ikke hensiktsmessig og i tillegg virker diskriminerende, sier Storberget.

Også flere av Arbeiderpartiets folkevalgte med minoritetsbakgrunn er skeptiske til forslaget.

(NTB)