Foreslår økt egenandel ved sykdom

Utvalgsleder Matz Sandman ønsker at arbeidstakerne skal bidra med 20 prosent av sykepengene de første 16 dagene. Sandman-utvalgets forslag til omorganisering av sykelønnsordningen ble overlevert sosialminister Guri Ingebrigtsen fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig foreslå utvalget å senke trygdeavgiften. Fra 17. sykedag skal arbeidsgiverne betale 20 prosent av sykepengene.

- En mild og myk reform, mener lederen av Sandman-utvalget. Utvalget foreslår også at personer med kroniske lidelser skal få ekstra skjerming og kompensasjon. Egenmeldingsperioden foreslås utvidet fra tre til åtte dager, melder NRK.

Ikke uventet går LO, AF og YS sterkt imot inngrep i sykelønnsordningen, mens NHO er fornøyd med Sandman-utvalgets konklusjon.

SV og SP utfordrer Ap

- Økonomisk trygghet er en viktig del av vårt velferdssystem og vil fortsatt være det, sa sosialminister Guri Ingebrigtsen da hun mottok Sandman-utvalgets rapport. Med unntak av Senterpartiet er sentrumspartiene positive til forslaget om redusert lønn under sykdom. SV er kritiske: - Går Ap sammen med SV og Sp i denne saken vil vi ha flertall for å berge sykelønnsordningen slik den har vært, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Utredningen skal nå ut på høring.