Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvaksinerte barn

Foreslår reisenekt for foreldre som ikke vaksinerer barna sine

Oslos helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mener familier med uvaksinerte barn bør nektes å reise til land der smittefaren er høy.

VAKSINERING: Oslos helsebyråd Tone Tellevik Dahl er glad for at Ingvild Kjerkol (t.v.) og resten av Aps stortingsgruppe følger opp landsmøtevedtaket om vaksinering fra 2015. Nå håper hun Oslo kan bli prøvekommune for obligatorisk vaksineinnkalling. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VAKSINERING: Oslos helsebyråd Tone Tellevik Dahl er glad for at Ingvild Kjerkol (t.v.) og resten av Aps stortingsgruppe følger opp landsmøtevedtaket om vaksinering fra 2015. Nå håper hun Oslo kan bli prøvekommune for obligatorisk vaksineinnkalling. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oslo bør få være prøvekommune for obligatorisk innkalling av alle barn til MMR-vaksinering, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Støtten fra Ap-dronning og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland bidro sterkt til at et slikt forslag fikk flertall under landsmøtet i 2015. Nå følger Arbeiderpartiets stortingsgruppe opp med et eget representantforslag.

- Det er jeg veldig glad for! Vi må strekke oss langt for å beskytte barna våre mot dødelige sykdommer, sier helsebyråden.

Reisenekt

Forslaget som Arbeiderpartiet fremmet rett før Stortinget tok sommerferie, tar til orde for å la kommuner som ønsker det, innføre forsøk med obligatorisk vaksineinnkalling for barn under 16 år.

I tillegg vil Ap at regjeringen utreder reisenekt for familier, der barna ikke har tatt MMR-vaksine. Reiseforbudet skal gjelde for områder der risikoen for sykdomsutbrudd er forhøyet.

- Å beskyttes mot sykdom, er noe barn har krav på etter FNs barnekonvensjon. Det hensynet må gå foran foreldrenes syn på vaksinering, sier Tellevik Dahl.

Varierende dekning

I Oslo var vaksinasjonsdekningen 95 prosent blant toåringer i 2016, men andelen varierer fra bydel til bydel. Blant 16-åringer er den 90 prosent, men også er der variasjonen stor. Smittevernoverlegen i Oslo har anbefalt å pålegge vaksinering.

- Mange som bor i Oslo reiser til land med høy forekomst av de samme sykdommene som vi vaksinerer oss mot. Er du uvaksinert så utsetter du da deg selv og alle du omgås for stor fare, sier Tellevik Dahl.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 96 prosent av toåringene har fått vaksine mot difteri (ekte krupp), stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon, og MMR.

- I tillegg vet vi at 97 prosent av 16-åringene har mottatt én dose vaksine mot meslinger (MMR-vaksine), mens 92 prosent har fått de to dosene som er anbefalt, sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim.

- Få vaksinemotstandere

Vestrheim sier det er få foreldre som er vaksinemotstandere og at de fleste har andre grunner til at det mangler vaksinedoser.

- De som ikke ønsker vaksinering, har ofte religiøs eller antroposofiske livsverdier, og disse gruppene kan av og til være samlet i mindre geografiske områder. Andre årsaker til manglende vaksinasjon kan være liten forståelse for behovet for vaksiner for sykdommer de ikke har hørt om, eller frykt for bivirkninger, sier han.

Han ser helst at vaksinasjonsprogrammet fortsatt skal være basert på frivillighet og frykter at tilliten til vaksinasjonanbefalingene ellers vil kunne bli svekket.

- Til tross for at en del foreldre stiller spørsmål til vaksinene som tilbys, er det er svært få foreldre som ender med å takke nei til tilbudet. Dersom Oslo kommune innfører dette som et prøveprosjekt blir det svært viktig å følge med på konsekvensene.

- Ingen grunn til endring

Statssekretær Line Miriam Sandberg (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet mener oppslutningen om barnevaksinasjonsprogrammet er god, og at det derfor ikke er noen grunn til å endre ordningen.

- Arbeiderpartiets forslag om å åpne for lokale påbud har ikke en dokumentert effekt. Hvis noen ikke ønsker å vaksinere barna vil de bare kunne flytte, sier hun til Dagbladet.

Sandberg mener et utreiseforbud vil være vanskelig å håndheve, og verken Helsedepartementet eller Folkehelseinstituttet kjenner til land der dette praktiseres.

- Det vil være svært vanskelig å kontrollere at noen ikke reiser til ett land via et annet land. Dagens situasjon tilsier ikke at vi tar i bruk et slikt drastisk virkemiddel, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!