Foreslår skattelette for å stoppe steinleggerbander

Frp aleine om håndverkerforslag. Ap: - Vi har andre virkemidler.

Uakseptabel steinleggerpraksis: Robert Eriksson (Frp) og Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer på «steinleggermafiaen». ARKIVFOTO: Dagbladet
Uakseptabel steinleggerpraksis: Robert Eriksson (Frp) og Torbjørn Røe Isaksen (H) reagerer på «steinleggermafiaen». ARKIVFOTO: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en serie artikler har Dagbladet avdekket hvordan flere irske steinleggere opererer i Norge. Lave lønninger, barnearbeid og svart arbeid er bare noen av ingrediensene.

- Uakseptabelt! Dette utfordrer vårt arbeidsliv, og vi må slå ned på de som bryter de spillereglene vi har. Hvis ikke får vi et fullstendig kaotisk arbeidsmarked, sier Robert Eriksson (Frp), leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

I mars fremmet han et forslag i Stortinget, som vil gi skattefradrag til privatpersoner som kjøper håndverkertjenester. Det skal gjøre det billigere å bruke lovlig arbeidskraft og mindre fristende å ty til steinleggerbander.

- I Sverige har de hatt stor suksess med å innføre såkalte ROT-fradrag for arbeid uført i hjemmet. Formålet er å få ned bruken av svart arbeid, og i Sverige har mange benyttet seg av ordningen, sier Eriksson.

Aleine på tinget Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Norvald Mo (Ap), har ingen tro på Fremskrittspartiets forslag.

- Frp er helt aleine om det forslaget. Arbeiderpartiet er mot et slikt forslag fordi skatteregler bør være generelle og fordi det gir veldig dårlig fordeling. Vi gir ikke skattelettelser på bestemte områder for å bekjempe svart arbeid. Det må bekjempes på andre måte, gjennom kontroll og tilsyn og andre tiltak som ID-kort og allmenngjøring, sier Mo.

Han legger til at han synes nyheten er alvorlig.

- Det viser at vi aldri kan ta pause i kampen mot sosial dumping. Det er en evig kamp, men vi har flere tiltak som virker.

- Tenk deg om Høyres Torbjørn Røe Isaksen reagerer på nyheten om hvordan en del irske steinleggere driver her i Norge.

- Det Dagbladet har beskrevet er en steinleggermafia. De betaler ikke skatt og de bryter norske lover, sier Røe Isaksen.

Han er helt enig med LO-leder Gerd Kristiansen, som mener dette er en uønsket praksis i Norge.

- Jeg mener at disse bandene må tas, og jeg håper at folk tenker seg om før de kjøper tjenester fra irske steinleggere. For å ta en sammenligning vil mange vil være skeptiske til å kjøpe en TV av en fyr på gata, og dette er akkurat på samme måte. Betaler du kontant, uten kvittering og garanti, da bør det ringe noen alarmklokker, sier Røe Isaksen.

Skattelette Selv om Røe Isaksen vil slå hardt ned på de som bryter loven i arbeidslivet, ønsker han rettferdig konkurranse velkommen.

- Utenlandske arbeidstakere og firmaer som følger norsk lov, betaler skatt og en grei lønn til de ansatte, er mer enn velkomne til Norge, men slike useriøse aktører underminerer seriøse firmaer og konkurransen.

Ikke overraskende er skattelette også Høyres løsningsforslag.

- Fordi vi har et høyt skattenivå i Norge, så synes mange at håndverkstjenester er dyre. Gradvis senkning av skattene vil være et bidrag til mindre svart arbeid, sier Røe Isaksen.

Hegnar med i debatten Redaktør, Trygve Hegnar, mener deler av debatten dreier seg om den norske frykten for konkurranse. I torsdagens leder i Finansavisen skriver han:
«Vi er livredde for konkurranse som kan føre til pris- og lønnspress». Eriksson og Røe Isaksen reagerer på denne spissformuleringen.

- Hvis Trygve Hegnar mener at det er et godt konkurransefortrinn å bruke 12-åringer for å legge steiner på beste vestkant, så er jeg helt uenig i hans forståelse av konkurransefortrinn, sier Robert Eriksson.

- Som doping i idretten Torbjørn Røe Isaksen mener det er avgjørende at kundene vet at firmaene ikke bryter norsk lov, og konkurrerer på like vilkår.

- Det er som med doping i idretten. Det er ikke sunn konkurranse hvis man ikke konkurrerer på like vilkår, sier Røe Isaksen.