VALG: I dag ble det bestemt at den svenske riksdagen skal stemme over Stefan Löfven som ny statsministerkandidat. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
VALG: I dag ble det bestemt at den svenske riksdagen skal stemme over Stefan Löfven som ny statsministerkandidat. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpixVis mer

Politisk kaos i Sverige:

Foreslår Stefan Löfven som statsminister

Riksdagen skal stemme over Socialdemokraterna sin leder 5. desember.

Talsmannen i den svenske riksdagen Andreas Norlén foreslo på en pressekonferanse fredag Socialdemokraterna sin leder Stefan Löfven som ny statsministerkandidat.

Norlén opplyste at Löfven har tiden fram til 5. desember på å finne et nytt forslag til regjeringssamarbeid, før det skal stemmes over.

– Min bedømming er at et nytt sonderingsoppdrag hadde vært for vagt. Stemningen i Sverige tilsier at vi må ha et tempo i prosessen, sa Norlén på fredag.

Dette er andre gangen en partileder blir stemt over i Riksdagen. Totalt har talsmannen fire forsøk før det blir nyvalg i Sverige.

– Jeg kjenner meg ikke stresset. Derimot opplever jeg at medborgerne synes at det er viktig at prosessen går framover, og at partilederne jobber hardt for å få til dette, sa talsmannen til svenske Expressen.

Det er andre gangen Löfven får sonderingsoppdraget. I tillegg har Centern-leder Annie Lööf og Moderaterna-leder Ulf Kristersson forsøkt og mislyktes.

Lööf ga opp

Centern-leder Annie Lööf fikk før ei uke siden oppdraget med å sondere mulighetene for å danne en levedyktig regjering som kan godkjennes av Riksdagen.

I går var hun i et møte med Norlén hvor hun fortalte at hun ga opp forsøket.

- Viljen er ikke sterk nok, sa hun.

Lööf var seg bevisst om at hun gikk i gang med en vanskelig oppgave.

– Jeg er klar over at situasjonen er ekstremt komplisert, sa hun.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nei til Kristersson

Den første kandidaten som ble stemt over i Riksdagen var Moderaterna-leder Ulf Kristersson den 14. november.

Med 195 mot 154 stemmer sa Sverige riksdag nei til å godkjenne Kristersson som statsminister i Sverige. Han foreslo en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna.

Resultatet var ventet da både Centern og Liberalerna sine lederne sa at de ønsket å stemme nei til forslaget.

Sverigedemokraterna sin leder Jimmie Åkesson sa på den andre siden at han oppfordret sine til å stemme ja til Kristersson.

Sverige holdt valg 9. september. Det er altså gått ni uker med forhandlinger uten et klart resultat.