Foreslår terror-tsar

Ved sin side skal den amerikanske presidenten alltid ha en terrortsar. En superekspert som er oppdatert på terror fra alle kilder. Dette er ett av forslagene i den endelige rapporten fra 11. september-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Rapporten, som ble lagt fram av kommisjonsformann Thomas Keane i går, fikk en skremmende aktualitet fordi den ble presentert dagen etter at amerikanske tv-seere fikk se video av fire 11. september-kaprere ble undersøkt på Dulles-flyplassen i Washington D.C. Dette var de som kapret American Airlines 77 og krasjet inn i Pentagon.

På videoen ser man de fire som ble stoppet og gjennomsøkt, to av dem vinket til side og undersøkt ekstra, men alle slipper om bord i flyet.

Videoen som er tatt opp av et overvåkingskamera, dukket opp i forbindelse med at etterlatte saksøker sikkerhetspersonalet ved flyplassen.

Permanent terrorkomité

Etter mønster av den nasjonale sikkerhetsrådgiveren - nå besatt av Condoleezza Rice - skal terrorsjefen tilhøre presidentens aller innerste krets. I tillegg foreslår kommisjonen en permanent terrorkomité i Kongressen og et internasjonalt koordineringsnett.

Disse praktiske tiltakene er bare en del av den omfangsrike rapporten på 570 sider. Kommisjonen analyserer hele hendelsesforløpet før terrorangrepene og presenterer på den bakgrunn tiltak for å hindre nye.

Delt ansvar

Den uavhengige kommisjonen, som ble oppnevnt etter press fra etterlatte, peker ikke ut noe klart ansvar, men hevder at «mangel på fantasi» var den viktigste årsaken til at angrepene ikke ble avverget.

Ved hele ti anledninger var amerikansk etterretning på sporet av de kommende angrepene, men ingenting ble gjort. Ansvaret for dette fordeler den republikansk/demokratiske kommisjonen mellom administrasjonen til presidentene Clinton og Bush, men gjør ikke presidentene direkte ansvarlig for feilgrepene.

KAPREREN: Hani Hanjour (midten) satt trolig ved spakene da American Flight 77 krasjet inn i Pentagon. bildene er fra en overvåkningsvideo som ble offentliggjort onsdag.